Patricio Galvez: Jag förstår kritiken

2:37 min

Patricio Galvez, morfar till de sju föräldralösa barnen till IS-terroristen Michael Skråmo, säger att han förstår att många människor känner större sympati för IS offer än för hans barnbarn.

Vår korrespondent har träffat honom i Erbil i norra Irak där han sitter och väntar på att barnbarnen ska släppas ur det ökända al-Hol-lägret.

– Självklart förstår jag det, att man har mer sympati för yazidiska barn eller syriska familjer som förlorat barn, familjer och allt, än för mina barnbarn, vars föräldrar är skyldiga, självklart förstår jag det, men man kan inte bortse ifrån att barnen är oskyldiga, säger Patricio Galvez.

De skyldiga föräldrarna, det är Patricio Galvez egen dotter Amanda, som dog under kalifatets sista månader, och svärsonen, IS-terroristen, Michael Skråmo.

Skråmo klippte banden till mig på ett tidigt stadium säger Patricio Galvez. Han såg mig som en djävul eftersom jag inte tror på religioner.

 – Det min dotter valde kunde jag inte styrt. Jag konfronterade henne faktiskt, men hon försvarade sig och sa att det inte var sant, inte ens när jag skickade bilder. Hon ville inte tro på det, säger han.

Patricio har nu tillbringat en månad i Irak och Syrien. Byråkrati och låsta positioner mellan svenska regeringen och det kurdiska självstyret i norra Syrien förhalar processen och på sociala medier pågår en hatkampanj.

"Patricio Galvez, som redan uppfostrat en IS-terrorist, är olämplig som vårdnadshavare, skattebetalarna kommer att bli lidande och vem är det egentligen som bekostar hans resa och hotell, lyder några av kommentarerna."

Men morfadern försvarar sig.

– För det första jag bekostade helt själv min resa med egna medel och en kredit, sedan har många vänner swishat pengar. Jag ser inte ekonomin som ett problem och att jag skulle leva på skattebetalarna är inte på fråga, säger Patricio Galvez.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista