Syrien

Intensiva attacker mot islamist-fäste

1:51 min

I Syrien har regeringsstyrkornas attacker mot den sista rebellkontrollerade enklaven Idlib eskalerat de senaste dygnen.

Syriska och ryska stridsflygplan har genomfört en mängd attacker. Enligt den syriska regeringen som svar på att rebellgrupper skjutit granater mot regeringskontrollerat område.

Ljudet från en flygattack i natt.

Först syns inget annat än mörker. Sedan lyses natthimlen upp av ett eldsken från bomben och små eldar dröjer sig kvar och sprider sig.

De senaste fyra dagarna har minst 38 människor dödats i Idlib provinsen i vad som kallast den våldsammaste eskaleringen sedan ett avtal om vapenvila trädde ikraft i september förra året.

Mängder med flygattacker har genomförts och helikoptrar har släppt oljefatsbomber.

Den syriska armén uppger att de riktat attackerna mot terrorgrupper och att de al-Qaidakopplade grupper som styr Idlib har ökat sina drönarattacker mot den största ryska flygbasen längre söderut och att terrorgrupper skjutit granater mot regeringskontrollerade områden.

Samtidigt skickar också den syriska militären förstärkningar, längs vägarna syns långa rader av militärfordon på väg mot Idlibgränsen.

I Syrien spekuleras nu om regeringen är på väg att beordra ett större anfall, trots överenskommelsen med Ryssland och Turkiet från september förra året om vapenvila och en buffertzon.

Vapenvilan har hela tiden varit skör men blev extra känslig sedan al-Qaidakopplade HTS tog kontroll över i princip hela Idlib. HTS är en sammanslagning av en mängd jihadistiska grupper, bland annat Nusrafronten.

Det bor över tre miljoner människor i Idlib, där är oklart hur många av offren i de senaste dagarnas attacker som är civila.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista