Michael Skråmos barn

Barnens morfar: Traumat kommer försvinna ganska fort

2:11 min

Efter att barnen till IS-terroristen Michael Skråmo under tisdagskvällen återförenades med sin morfar Patricio Galvez efter månader i flyktinglägret Al Hol i Syrien, var det svårt att komma till ro och sova. Vår korrespondent var med vid läggdags på hotellet i Erbil i norra Irak.

Sju rödblonda barn, alla mellan ett och åtta år. Några har feber, en gråter när han inte får popcorn, en annan skrattar och springer omkring med en grön tandborste. Flera av dem är dåliga i magen.

Morfar skyddar barnen från världens tv-kameror som står och trycker utanför hotellrummet. Han tar bara med sig den minste ut, ettåringen som är liten som ett fjun och som somnar i famnen på en journalist medan morfadern, Patricio Galvez blir intervjuad.

– Han har somnat. Han åt lite mat innan, lite mjölkersättning. Det känns underbart, det är tufft, de är väldigt livliga nu. Det känns som om de kommer att bli dessa barn som man alltid längtar efter, som springer och är energiska. Jag tror det har blivit lite mycket i dag, väldigt kaotiskt, säger Patricio Galvez.

Vad händer nu? Hur lång tid tar det innan ni kan åka till Sverige?

– Jag vet inte exakt. I morgon kommer jag få veta mer. Kanske kommer vi stanna här i två tre veckor, jag vet inte.

Vem hämtade barnen i flyktinglägret al-Hol?

– En svensk delegation och sedan tog de barnen hela vägen hit.

Men när fick du reda på det?

– I dag, Jag fick reda på via er - media. Det känns som om de inte hade förtroende för mig. Hade de sagt till mig att jag inte får säga något till någon så hade jag inte gjort det. För mig kommer barnen i första hand. 

Märks det att de är traumatiserade?

– Kanske den stora pojken. Men jag tror att det kommer att gå väldigt bra för dem. Jag känner att allt det här traumat och hemska erfarenheterna kommer att försvinna ganska fort. Jag tror det, säger de sju barnens morfar Patricio Galvez.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista