Trappar upp tonen

USA: Irans agerande utgör ett hot

1:50 min

USA trappar upp tonen mot Iran och varnar återigen för ett ospecificerat hot från landet. Den här gången kommer uppgifterna från USA:s utrikesminister Mike Pompeo som under gårdagen åkte till grannlandet Irak i vad som uppges vara en oplanerad akutresa till regionen.

Mike Pompeos resa till Irak förvånande många eftersom han plötsligt och utan förvarning ställde in ett möte med Tysklands förbundskansler, Angela Merkel, för att bege sig till Bagdad.

Efter mötet med Iraks premiärminister Adel Abdel Mahdi sa Pompeo att han bland annat diskuterat en ökande oro över amerikaners säkerhet i Irak, och att den oron grundar sig grannlandet Irans agerande.

"Vi underströk vikten av att Irak måste vara benäget att skydda amerikaner i landet”, sa Pompeo till reportrar på plats och hänvisade vagt till att Iran planerade någon form av angrepp.

Utrikesministerns resa kom två dagar efter att USA beslutade att skicka ett av landets hangarfartyg till regionen. Enligt försvarsdepartementet tog man det beslutet för att möta ”ett trovärdigt hot från Iran”.

Vad hotet från Iran grundar sig i har inte offentliggjorts och i USA finns det kritiska röster som påminner om Bushadministrationen missvisande uppgifter innan Irakkriget.

USA:s relationer med Iran har kraftigt försämrats under Donald Trumps presidentskap. I dag är det ett år sedan USA drog sig ur avtalet om Irans kärntekniska program. Sedan dess har USA infört en rad sanktioner mot Iran och klassat Irans revolutionsgarde som en terroristorganisation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista