188 barn

Irak lämnar IS-terroristers barn till Turkiet

1:19 min

Irak har lämnat över 188 turkiska barn som är barn till misstänkta IS-terrorister till Turkiet. Överlämnandet ska ha skett i närvaro av regeringsrepresentanter och företrädare för FN:s barnfond UNICEF.

Det är barn som blev kvar när det så kallade kalifatet föll. Barn till Turkiska IS-terrorister som slagits i Irak och Syrien, dödade eller gripna i Irak.

Flera tusen turkar tog sig över gränserna till Syrien och Irak för att slåss med IS, de slogs norr om Bagdad, i Kirkuk och Mosul men besegrades av irakiska styrkor och en USA-ledd flygvapenallians.

De flesta av barnens pappor har dödats i strider och efter att IS besegrades i Irak sattes kvinnor och barn i IS familjerna i särskilda läger.
Flera kvinnor har också dömts i irakiska domstolar.

Av de 188 barn som nu överlämnats till turkiska myndigheter är de flesta barn till IS-terrorister men några är underåriga som tog sig illegalt in i Irak, men som redan avtjänat sina straff.
I Irak kan barn under 18 år dömas i domstolar.

Turkiet är ett av de länder som krävt att få hem föräldralösa barn men vad som kommer att hända med barnen i Turkiet är ännu oklart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista