Sveriges Radio på plats

Yazidiska IS-barnslavar återförenas med sina familjer

2:30 min

Många av de yazidier som togs tillfånga av terrorsekten IS, har nu släppts fria efter att IS har besegrats i norra Syrien. Men en del yazidier är rädda för att ge sig till känna.

Det är till exempel kvinnor som vet att de kommer att tvingas lämna ifrån sig sina IS-födda barn, eller barnslavar som antingen glömt att de är yazidier eller har varit för skräckslagna för att ge sig till känna.

Sveriges Radios utsända träffade några av dem som just kommit ut från det ökända flyktinglägret al Hol.

– Jag hade fått stryk av min IS-mamma om jag sagt att jag var yazidier, och jag visste inte var kontoret låg så jag kunde gå dit i smyg, säger Haval, som först nu kommit ut ur al Hol lägret.

Hos IS var han barnslav. Han vallade får och han säger:

– Slavägaren slog mig, men han försökte göra mig glad med att lova att jag skulle få vapen när jag blev lite större, så att jag kunde döda kurder och amerikaner, säger 11-åringen.

Cecilia Uddén träffar honom hos en av de yazidiska familjer i Syrien som tar hand om traumatiserade överlevare innan de kan återförenas med sina familjer i Irak.

Det är elavbrott och en generator brummar. Haval har en klubba i munnen, men han suger inte på den utan krossar den hårda karamellen mellan tänderna. Han har jeans och en t-shirt med spindelmannen och säger att han längtar efter att återförenas med sin storasyster på andra sidan gränsen i Irak.

Men alla barn är inte glada över att de räddas. I rummet finns också 10-årig flicka som gråter och säger att hon vill åka tillbaka till sin IS-mamma Umm Ali.

– Umm Ali var snäll mot mig, hon lärde mig bokstäverna och lärde mig läsa koranen, säger den 10-åriga flickan.

Hon säger att hon inte minns sin biologiska mamma, hon har glömt hur man pratar kurdiska och hon kallar sig muslim.

Hör ett längre reportage i Studio Ett

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista