Israeliska bosättare vill att beduinskola stängs

2:14 min

En skola för 162 beduinbarn hotas av stängning. Den ligger i ett område som kontrolleras av Israel. En domstol ska avgöra skolans öde. 

På en kulle ovanför motorväg 1, bara 20 minuter öster om Jerusalem, ligger en skola för barn från de fattiga beduinbyarna i området.

De israeliska bosättningarna i närheten vill att den stängs. Ett domstolsutslag väntas vilken dag som helst. Om skolan stängs får speciellt tjejerna i skolan stanna hemma.

Skolvägen för en del av barnen går under motorvägen genom ett trångt cementrör. Uppe på kullen ligger en enkel men fin liten skola för 162 barn från de fem beduinbyarna i området.

Raja Raed är 12 år gammal. Hon har gått där sedan hon var fem. Om skolan stängs får hon stanna hemma.

– Min pappa sa att om de stänger skolan får jag inte fortsätta. Om det blir så kommer inte heller någon av oss beduiner få bo kvar här, säger Raja.

Skolan byggdes för sju år sedan. Den har inget bygglov. Detta är en del av det enorma område C, som kontrolleras av Israel och där palestinier sällan får tillstånd att bygga någonting.

Rektorn skulle gärna bygga ett bättre skolhus.

– Men vi får inte ta hit något att bygga med, de tar det direkt. Vi kan inte ordna en bra lekplats, säger rektor Halima Zahyka.

Och det är varmt på sommaren.

– Förhållandena är jobbiga, det är väldigt varmt här. På slutet av dagen vill eleverna ha mycket vatten att dricka och de orkar inte lära sig, speciellt om det är matematik, säger läraren Esraa Zaharan.

Både rektorn och läraren säger att om skolan stänger kommer kanske en del killar att gå någon annanstans, men tjejerna kommer att få stanna hemma hos familjen.

Israeliska bosättningar i området har velat att skolan ska rivas men en israelisk domstol har enligt FN skjutit upp beslutet. I alla fall tills det finns en hållbar plan för hur beduinbyarna ska tvingas flytta till ett annat område.

I början av augusti fick skolan uppgifter om att den kommer att stängas nu, men det beslutet är inte taget ännu. Men utifall att bestämde rektorn att börja skolan en vecka tidigare.

– Det blir dåligt om de stänger, men de ska fortsätta ändå. Då bygger de ett tält här på kullen ovanför motorvägen och pluggar där, säger 12-åriga Raja Raed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista