Anwar har fått en ny cykel – men hon är fortfarande rädd

2:05 min

För några veckor sedan spreds ett videoklipp på sociala medier världen över. Klippet visade hur en israelisk soldat jagade iväg en liten palestinsk flicka och trampade på hennes cykel. Ekots utsände har träffat flickan. 

videoklippet syns lilla Anwar. Hon står vid sin cykel och en israelisk soldat står bredvid. Han ser ut att trampa på cykeln. Anwar gråter och springer därifrån, en annan soldat tar upp cykeln och går ut ur bild.

Anwar som är 8 år och går i andra klass berättar att hon var ute och lekte.

– Soldaten kom fram till mig. Han trampade mig på fötterna och sedan trampade han på cykeln, på hjulet, säger Anwar som är palestinier.

Videoklippet på henne och soldaterna filmades i Hebron. Det är en stad där israeliska bosättare bor i en välbevakad del av gamla staden.

– De låter oss inte leka där. De har satt upp ett stängsel, det är bara för bosättare där inne, säger Anwar.

Vid gränsen in dit där bosättarna bor finns höga barrikader, stängsel och blockerade gränder. På tak och gator finns israeliska soldater utposterade.

Anwar sprang hem till mamma.

– Hon skrek och grät. Jag sa åt henne att sitta ner. Det är inte mycket vi kan göra, berättar Anwars mamma.

Cykeln kom tillbaka, Anwars syster fick hämta den.

De två soldaterna har frågats ut av israelisk polis. Enligt deras advokater gjorde de som de gjorde eftersom de inte talar arabiska och ville vara tydliga med att hon inte fick cykla där hon gjorde. De kommer inte att åtalas men polisen kallar deras uppträdande för "olämpligt och oprofessionellt".

Anwar har fått en ny cykel också. Den fick hon av en israelisk man som kände starkt för henne när han såg videoklippet. Anwar blev glad och hennes mamma tycker att det var fint gjort. Men Anwar är för att leka ute nu och säger att hon aldrig mer ska gå till det där stängslet.

– Hon har blivit väldigt rädd. Hon vill vara med mig hela tiden, speciellt på nätterna, säger Anwars mamma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista