Wallström efter Netanyahus besök: Vi håller fast vid vår position

1:51 min

Efter USA:s erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad fortsatte idag diskussionerna i den omtvistade frågan när Israels premiärminister Benyamin Netanyahu träffade EU:s utrikesministrar. Han hoppas att flera europeiska länder också ska flytta sina ambassader till Jerusalem.

Enligt Netanyaho så finns också förhoppningar i Israel att flera ska erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Men efter mötet med Israels premiärminister så sade Sveriges utrikesminister Margot Wallström att det här inte är aktuellt för Sverige och inte för något annat EU-land.

– Jag har svårt att se att det är några länder som skulle göra det, jag tror inte att några EU-länder gör det. Vi håller fast vid vår position när det gäller Jerusalem som huvudstad till två stater. Det är vår uppfattning och den kvarstår, säger Wallström. 

Margot Wallström kommenterade också kritiken mot henne och mot statsminister Stefan Löfven från judiska kommittén i USA att man inte insett allvaret när det gäller antisemitismen i Sverige mot bakgrund av brandattentatet mot synagogan i Göteborg i fredags kväll.

– Jo, vi har ju under lång tid haft sådana samtal med judiska församlingar. Det här är ju återkommande, vi tar det på stort allvar. Vi har pratat om vad vi kan göra mer i skolan och hur vi kan försäkra oss om att polis och säkerhetspolisen också hjälper till i högre utsträckning. Men jag tror att i likhet med andra länder runt om Europa så måste vi fundera på vad vi kan göra ytterligare.

– Så länge det finns en enda judiska person i Sverige som känner att den inte vågar säga att den är jude eller judinna så har vi ett viktigt jobb kvar att göra, säger hon till Ekot. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista