Muslimska länder i krismöte – fördömer USA-beslut

1:43 min

Världens muslimska länder samlas i dag i Istanbul för ett extrainkallat möte om USA:s beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Det var hårda ord när den turkiske presidenten Erdogan och palestiniernas president Abbas talade under förmiddagen.

– Vi kommer hädanefter inte att acceptera att USA har någon som helst roll i fredsprocessen i Mellanöstern, sa den palestinske presidenten Mahmoud Abbas när han talade på den Islamiska samarbetsorganisationens extrainsatta möte i Istanbul.

Abbas sa att Jerusalem för alltid kommer att vara palestiniernas huvudstad och att varken fred eller stabilitet är möjlig utan att erkänna det.

Han kallar president Trumps beslut för ett brott som hotar världsfreden och säger att han kommer att be FN:s säkerhetsråd att annullera Trumps Jerusalembeslut, något som lär bli svårt att genomföra då USA ju har vetorätt i säkerhetsrådet.

Abbas får stöd av Turkiets president Erdogan som uppmanade omvärlden att omedelbart erkänna östra Jerusalem som den palestinska huvudstaden.

Han fördömer USA:s president Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad och säger att Trumps beslut innebär att USA belönar Israel för vad han kallar terrorhandlingar. Han kallar också Israel för en ockupations- och terrorstat.

Det är tydligt att frågan är ytterst känslig och toppmötets 57 medlemsländer formar tillsammans det skarpaste svaret hittills på det amerikanska erkännandet av Jerusalem som Israels huvudstad.

Det är också ytterligare ett bakslag i relationen mellan de forna allierade, Natokollegorna USA och Turkiet.

Motgångarna i ländernas relationer har drivit Turkiet närmare Ryssland och frågan är om inte det amerikanska erkännandet öppnat en avgrundsdjup, svårreparerad klyfta som får maktkartan i Mellanöstern att ritas om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista