Erdogan: Vid Jerusalem går vår gräns

1:53 min

Världens muslimska ledare uppmanar omvärlden att erkänna Palestina som stat och östra Jerusalem som den palestinska huvudstaden.
Detta är ett svar på USA:s president Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad förra veckan.

Det var ett hårt tonläge mot USA på det extrainkallade toppmötet i Istanbul med den Islamiska samarbetsorganisationen, OIC.

– Återigen upprepar jag, när det gäller Jerusalem, där går vår gräns sa Turkiets president Erdogan när han talade inför församlingen.

Erdogan anklagade också USA för att med sitt agerande underblåsa terrorism och den palestinske presidenten Mahmoud Abbas sa att erkännandet hotar världsfreden.

Toppmötets syfte var tydligt, mötessalen var dekorerad med fondväggar vars motiv utgjordes av bilder på Jerusalem. Utanför hade demonstranter samlats för att visa sin ilska mot det amerikanska erkännandet och sin sympati för de muslimska ländernas ledare.

I förslaget till slutkommuniké står att president Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad innebär att USA nu har gjort sitt som fredsmäklare i regionen.

De fördömer det amerikanska beslutet och kallar det fullständigt ogiltigt och om de inte drar tillbaka det är det USA som måste ta ansvar för konsekvenserna.

I förslaget till slututtalande betonar de muslimska länderna att de erkänner Palestina som stat och östra Jerusalem som dess ockuperade huvudstad, de uppmanar omvärlden att göra samma erkännande.

De muslimska länderna uppmanar också omvärlden att öka samarbetet med palestinierna och låta dem få tillträde till fler internationella organ och den palestinske presidenten sa att palestinierna kommer att gå till FN:s säkerhetsråd för att få ett fullvärdigt FN-medlemskap.

Saudiarabien och Egypten var två medlemsländer som inte deltog med högt uppsatta representanter, båda har en nära och viktig relation med USA som de inte vill riskera. Men den saudiske kungen sa i ett uttalande från Riyadh i dag att palestinierna har rätt till en egen oberoende stat med östra Jerusalem som huvudstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista