Hamas har börjat agera mot raketattacker mot Israel

2:08 min

Efter nära 30 raketattacker mot Israel de senaste veckorna sa försvarsministern igår att man inte kommer tolerera mer raketeld från Gaza. Hamas verkar ha uppfattat budskapet.

Det är två veckor sedan Donald Trump gjorde sitt Jerusalemutspel och antalet raketer avfyrade från Gaza sedan dess är det största sedan kriget 2014. Endast hälften av raketerna har nått ända fram till Israel och de har antingen landat på öppna fält eller stoppats av Israels missilförsvar, järndomen.

Israel har hittills visat relativ återhållsamhet. Nattliga flygbombningar har riktats mot i stort sett tomma träningsläger, däremot har flera Gazabor har skjutits ihjäl i samband med protester vid gränsen, bland dem en rullstolsbunden 29-årig man, vilket föranlett en skarp protest från FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter.

Men regeringen Netanyahu är under press och får kritik från vänster för sin påstådda handlingsförlamning i fråga om raketattackerna. I går varnade försvarsminister Avigdor Lieberman för att tålamodet håller på att sina.

I Gaza har Hamas de senaste dagarna gripit och enligt uppgift torterat de som ligger bakom raketattackerna mot Israel. De gripna är militanta salafister, det vill säga extremister som står IS nära och som anser att Hamas har blivit för liberalt.

Det är alltså inte Hamas som ligger bakom raketattackerna, men det råder delade meningar om hur pass innerligt Hamas försöker hindra salafister från att avfyra raketer, om det rör sig om oförmåga eller ovilja.

Å ena sidan anses Hamas inte ha intresse av en upptrappad konflikt med Israel, än mindre ett förödande krig. Men Hamas vill heller inte utmålas som Israels beskyddare och anklagas för att hindra en väpnad palestinsk motståndsrörelse.

Hamas har skickat budskap till Israel via bland annat egyptisk underrättelsetjänst om att man vill undvika en eskalering av det senaste våldet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista