Sverige ger en miljon till Syriens opposition

Den svenska regeringen har fattat beslut om att stödja fredssamtalen om Syrien i Genève. En miljon kronor av biståndsmedel ska betalas till den syriska oppositionen för att bekosta bland annat resor och uppehälle under fredsförhandlingarna.

Pengarna ska gå till praktiska omkostnader, som resor boende och säkerhet enligt biståndsminister Hillevi Engström.

Fredssamtalen mellan de stridande parterna i Syrien har nu gått in i en andra omgång, som enligt fredsmäklaren Brahimi fokuserar på att få ett slut på våldet och att inrätta en övergångsregering.

Oppositionen som består av flera olika grupper har saknat pengar till kostnaderna för att vara på plats i Genève och Sverige har, liksom bland annat USA och Storbritannien, beslutat om bistånd.

Pengarna samlas på ett konto i Schweiz och en revisionsfirma kontrollerar hur de används enligt biståndsminister Hillevi Engström.

Jämfört med det humanitära biståndet på flera hundra miljoner kronor är detta blygsamt, men ändå viktigt anser den svenska regeringen.

– Vi tillhör de stora humanitära givarna, det här är en liten del. Det här innebär inte något ställningstagande i förhandlingarna, det är mer ekonomisk bistånd för att på sikt kunna nå en politisk lösning som gynnar alla de som är på flykt, säger Engström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista