Jan Hallenberg, forskningsledare och specialiserad på amerikansk utrikes- och säkerhetspolitik, på Utrikespolitiska institutet.
Jan Hallenberg, forskningsledare och specialiserad på amerikansk utrikes- och säkerhetspolitik, på Utrikespolitiska institutet. Foto: Utrikespolitiska Institutet

Experten: Viktigt för Trump att länderna gick ihop

"De vill inte ha någon direktkonfrontation med Ryssland"
5:02 min

Nattens flygbombningar mot mål i Syrien var inte oväntade, inte heller att den kom just nu, menar flera experter.

Hade USA planerat det ensam hade det kanske kommit tidigare men att visa att de gör det här ihop med Storbritannien och Frankrike är viktigt för Donald Trump, menar Jan Hallenberg, forskningsledare och specialiserad på amerikansk utrikes- och säkerhetspolitik, på Utrikespolitiska institutet.

– Det var viktigt att visa att det här inte bara var ett amerikanskt straff mot Assad och då indirekt mot Ryssland, utan att det var ett internationellt gensvar, att Storbritannien och Frankrike också deltog.

En anledning till att det är viktigt för USA att visa att de står i en enad front är att de inte vill inte ha någon direktkonfrontation med Ryssland. Samtidigt har Donald Trump i sin ton varit hård mot både Ryssland och Putin.

– Han fördömde Putin personligen för att inte ha inte sett till att det avtal som ingicks 2013, att Syrien skulle avskaffa alla kemvapen, verkligen genomfördes. Det var delvis Ryssland och delvis president Putin, det var en väldigt tydligt attack direkt mot Putin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".