Jemenitiska demonstranter som vill få ett slut på president Ali Abdullah Salehs regim. Foto: Hani Mohammed/Scanpix.

Protesterna sprider sig till Jemen

Jemen blev nästa land i arabvärlden att uppleva folkliga missnöjesyttringar efter revolutionen i Tunisien. Tusentals demonstranter krävde president Ali Abdullah Salehs avgång.

Minst 16 000 jemeniter gav sig ut på huvudstaden Sanaas gator och demonstrerade för politisk förändring och bättre levnadsvillkor under torsdagen. Protesterna ägde rum på fyra platser i staden, dock inte på det centrala torg där många banker ligger, där ett hundratal soldater ur landets säkerhetsstyrka ställt upp sig.

Syftet med att samlas på spridda platser var enligt oppositionen att förvilla polisen.

Demonstranterna krävde Salehs avgång. "30 år vid makten är nog", ropade folkmassorna i en hänvisning till att president Zine El Adine Ben Ali suttit i "bara" 20 år i Tunisien.

Även ett hundratal anhängare till president Saleh hade samlats till motdemonstrationer.

Vad gäller politiska reformer har Jemen gjort framsteg jämfört med andra länder i arabvärlden, men makten är ännu hårt knuten till kretsen kring president Saleh. Han har försökt att blidka sina fattiga medborgare med löften om reformer och löneförhöjningar.

Samtidigt brottas den nära bundsförvanten till USA med militanta islamister och separatiströrelser som motsätter sig sammanslagningen 1990.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista