Självmordsattack i Sanaa, Jemen. Foto: TT
Självmordsattack i Sanaa, Jemen. Foto: TT

Efter blodiga attackerna - Jemen nära inbördeskrig

Bedömare fruktar: Jemen är bortom rädddning
2:24 min

Dödssiffran efter de blodiga terrorattackerna i Jemens huvudstad har stigit till 142 och över 350 skadade. Samtidigt pågår strider mellan två tidigare presidenter i staden Aden i söder. Många bedömare befarar att Jemen är bortom räddning undan ett fullskaligt inbördeskrig.

Jemen vaknar i dag i chock och blodig ovisshet efter de värsta terrorattackerna i landets moderna historia. Fredagens attentat var riktade mot houthirebellerna som gripit makten i huvudstaden Sanaa.

Fem självmordsbombare deltog i attentaten som enligt ögonvittnen ledde till en flod av blod. En av dem hade enligt uppgift gömt sprängladdningen i sitt gipsade ben.

Jemen har länge varit ett ökänt tillhåll för al-Qaida, men själva förnekar al-Qaida inblandning i attentaten, som istället terrorgruppen IS har tagit på sig.

I ett uttalande på sociala medier hotade IS att utrota de shiamuslimska houthirebellerna som IS betraktar som avfällingar. Detta är bara toppen på ett isberg, meddelande IS.

Västerländska säkerhetsexperter varnar för att det säkerhetsvakuum som råder i Jemen kommer att locka till sig jihadister från hela världen som kommer dit för att planera och träna för internationella terrordåd.

Houthirebellerna stormade in i Jemens huvudstad Sanaa i september förra året och tog formellt över makten förra månaden.

Rebellerna, som anses vara uppabackade av Iran, satte presidenten i husarrest och tog kontroll över statliga medier.

Många jemeniter befarande att det bara var en tidsfråga innan sunnijihadister från al-Qaida eller IS skulle dras in i maktstriderna, och att det shiamuslimmska maktövertagandet skulle locka sunnimuslimska klaner att sluta upp bakom al-Qaida.

En ytterligare allvarlig komplikation är att Jemens förre diktator Ali Abdullah Saleh, som varit på fri fot sedan han avsattes 2012, har kontroll över delar av militären och har varit snabb att utnyttja alla nya motsättningar.

Saleh ingick tidigare en ohelig allians med houthirebellerna, som han själv bekämpade medan han var president.

När stridsflyg igår bombade den avsatte presidenten Abed Rabbo Mansour Hadis residens i Aden, riktas misstankarna mot den förre diktatorn.

Hadi flydde till Aden efter att han släppts ur sin husarrest. Med Aden som bas har han försökt utmana Houthirebellernas maktövertagande.

Den kaotiska situationen i landet gör att bedömare nu fruktar att Jemen är bortom rädddning undan ett fullskaligt inbördeskrig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".