Saudiarabiens flygbombningar mot Jemen. Foto: TT
Foto: TT

USA stödjer Saudiarabiens bombningar i Jemen - EU kritiskt

Även Storbritannien bakom Saudiattacken
1:38 min

Saudiarabiens flygräder mot Jemen har mötts av både positiva och negativa reaktioner. EU menar att denna typ av militära aktioner inte är lösningen, samtidigt som USA och Storbritannien stödjer de saudiska bombningarna.

Det var i natt som Saudiskt stridsflyg bombade mål som flygplatser och flygbaser i Jemen, för att stoppa houthirebellernas snabba framfart.

Målet är rädda den internationellt erkända regeringen under president Abed Rabbo Mansour Hadi. Tio sunnimuslimska stater deltar i den militära operationen, men den får kritik av EU.

Militär aktion är inte lösningen på Jemens problem, menar EU:s utrikespolitiska talesperson - och varnar för de allvarliga regionala konsekvenserna.

Storbritannien däremot uttryckte sitt stöd för Saudiarabiens flygräder, liksom även USA som bistår med logistik och underrättelseinformation.

Arabförbundet gav som väntat sitt fulla stöd till operation beslutsamhet, som militäraktionen kallas, medan Iran, Syrien, Hizbollah och även Irak tog avstånd.

Skiljelinjen i regionen går enligt den förusägbara sprickan mellan sunni och shia. Det är ingen hemlighet att Saudiarabiens engagemang framförallt handlar om oron för Irans inflytande i regionen.

Det handlar om den ökända shiamuslimska halvmånen som sunnistater som Jordanien, Egypten och gulfstaterna varnat för.

Denna halvmåne sträcker sig från Iran över Irak, Syrien - vidare över Libanon med Hizbollah och Gaza med Hamas. Nu även Yemen där Iran stödjer houthimilisen.

Men många jemeniter vänder sig mot den förenklade förklaringen om en spricka mellan sunni och shia. De påpekar att landets kaos snarare bottnar i politiska misslyckanden efter den arabiska våren.

Det var då som den sluge förre diktatorn Ali Abudllah Saleh fick immunitet och kunde fortsätta att spela en destruktiv roll i landet.

Men de pekar även på en alltför långsam och orättvis övergångsprocess som gjort att houthirebellerna kunde exploatera missnöjet och gripa makten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".