Armenien efter maktskiftet – oppositionsrörelsen tar paus

2:17 min

I Armeniens huvudstad Jerevan har det firats intensivt inatt efter beskedet om att det blir ett maktskifte i landet.

I dag tar oppositionsrörelsen paus för att uppmärksamma minnesdagen över folkmordet 1915 och de politiska förhandlingar som oppositionsledaren utlovade väntas först i morgon.

– Det var och är ju en riktig fest, att vi sparkade ut honom och på så kort tid bara tio dagar, säger Manuel Nargisivan, som sitter kvar på en bänk vid Republiktorget där han tillsammans med hundratusentals andra firade fram till småtimmarna.

Nu ligger torget öde förutom städarna, som rensar upp efter festen. En fest som ingen här verkar tro är sann. Att landets premiärminister Serzj Sargsian skulle avgå bara kort tid efter att han blivit premiärminister, det hade ingen kunnat föreställa sig.

Inte heller Manuel och hans vän Ajkas på parkbänken. De blev kvar här för att de inte har råd att ta sig hem, sedan bussarna slutade gå. De är arbetslösa byggjobbare, som ibland jobbar i Moskva, men lika ofta är sysslolösa här. En viktig förklaring till missnöjet är ekonomin.

– I vår by finns 600 hus, 400 av dem är övergivna, säger Ajkas och Manuel fyller i:

– Varannan lägenhet i vårt hus är tom. Vi brukade vara tre och en halv miljoner armenier nu är mindre än hälften kvar. Antingen har de flyttat pemanent eller så jobbar de då och då i Moskva eller nån annanstans.

Glädjen bland de protesterande var ändå påtaglig inatt när firandet pågick.

Oppositionsledaren Nikol Pasjinian hyllade det han kallar "sammetsrevolutionen", men lovade att det bara är början. Nästa steg är att förhandla med tillförordnade premiärministern Karen Karapetian om att hålla nyval.