Fortsatta protester i Armenien

1:42 min

Proteströrelsen i Armenien planerar nya demonstrationer idag. Skolelever uppmanas till strejk. Centrum ska blockeras och butiker uppmanas stänga.

Allt fler politiska krafter tar parti för att välja oppositionsledaren Nikol Pasjinian till premiärminister.

De intensiva ljuden av biltutor, slagord och jubel under en dag av nya protester i Jerevan byttes i natten mot ett lättare sorl av en rytmisk kastrullorkester, alla uppmanades spela på kastrull i protest före midnatt och uppmaningen från protestledaren Nikol Pasjinian hörsammades.
    
Fria Hajarstan Fria Hajarstan, skanderade tiotusentals under gårdagens protestmöte på Republiktorget. Hajarstan är Armenien på armeniska. De som vill ha frihet tror att de kan nå dit inom en vecka i det som nu blivit Sammetsrevoltens kapitel två.

I kapitel ett avgick den hårt kritiserade premiärministern Serzj Sargisian och firandet bröt ut. Men proteströrelsen vill ha mer, de vill att Pasjinian blir ny premiärminister och vill bryta maktpartiet Republikanskas dominans.

Det har 58 av parlamentets 105 platser. Pasjinians Yerkparti har nio platser, men nu har flera andra partier gått med på hans sida och kräver också att "folket" utser ny premiärminister.

De har tillräckligt många röster för att begära att en ny premiärminister utses, men har ännu inte stöd nog att rösta fram Pasjinian.

Proteströrelsen har genom sina gatudemonstrationer och blockader lyckats få bort en premiärminister, men inte den gamla politiska eliten. Den sitter dock inte lika säkert längre, röster hörs också inifrån maktpartiet om att byta sida.

Osäkra kort finns framförallt hur Ryssland kan komma att agera, men Pasjinian säger sig ha fått löften om att Ryssland inte tänker blanda sig i.

Idag har Pasjinian uppmanat studenter att bojkotta sina studier, bilister att stå still 20 minuter vid tolv och att två viktiga vägar i centrum blockeras och demonstrationen fortsätter. 

– Hittills har allt skett fredligt och viktigast är att det fortsätter så, utan polisens inblandning, säger Vresj, som arbetar som chaufför i Novosibirisk, men helst vill flytta tillbaka till Armenien om han kunde försörja sig här.