Tusentals demonstrerar i Jerevan efter parlamentets beslut

2:16 min

Anhängare till oppositionsledaren Nikol Pasjinian har gått ut i strejk för att protestera mot att parlamentet inte valde honom till ny premiärminister.

Anna Tovmasyan år en av många armenier som valt att inte gå till jobbet i dag.

 – Jag valde att inte gå till jobbet i dag, det är vårt sätt att visa missnöje, säger hon.

Det är folktomt i många av Jerevans affärer, restauranger, skolor och arbetsplatser. Tunnelbanan liksom flygplatsen är stängd och många vägar är blockerade av demonstranter, berättar Anna Tovmasyan. 

Dagens generalstrejk utlyste Pasjinian i protest mot parlamentets beslut. Genom folkets protester hoppas han att parlamentet ändrar sig nästa vecka, då en ny omröstning ska hållas. Om det styrande republikanska partiet fortsätter hindra Pasjinian från att få bli premiärminister, kommer folket svara med en ”tsunami av protester”, lovade han i ett tal i går.

Pasjinian verkar ha ett starkt folkligt stöd. Enligt bedömare representerar han ett annat, ett mer demokratiskt och fritt Armenien än föregångaren Serzj Sargsian. Sargsian har anklagats av oppositionen för att klamra sig fast vid makten genom att ändra i författningen. Han avgick i slutet av april. Nu kallar Sargsian till förhandlingar för att lösa situationen i Armenien. 

Trots att Sargsian och hans republikanska parti har styrt landet i mer än tio år tror Anna Tovmasyan på en förändring. Hon hoppas att parlamentet tänker om när det röstar om premiärministerposten den 8 maj. 

– Jag hoppas, jag verkligen hoppas att de förstår och att de röstar och att allt lugnar ner sig, säger hon.