Reportage om läget i Armenien

5:50 min
  • I Armenien har den så kallade sammetsrevolutionen på bara några veckor uppnått två av sina mål. Premiärministern har avgått och oppositionsledaren Nikol Pasjinian har valts istället.
  • En utveckling som få regimkritiker vågade tro på när protesterna började.
  • Hör reportage av Maria Persson Löfgren, utrikeskorrespondent.

– Sammetsrevolutionen fortsätter, sa Pasjinian vid en presskonferens riktad till framförallt utländska journalister. Han talade enbart engelska och ryska. 

Han upprepade de fyra mål proteströrelsen har och där det första var det svåraste att få Sersj Sargisian att avgå som premiärminister. Sargisian från det största partiet i armeniska riksdagen - det republikanska partiet - var president i två omgångar och gjorde sen som Putin, han lät sig utses till premiärminister när grundlagen inte tillät ännu en period som president. Men det var ett steg som satte igång de största protester som skådats i Armenien på länge. Mål två nåddes igår när Pasjinian blev premiärminister, men han har också lovat ett nyval och en regering, som på riktigt utses av folket.

Pasjinian var i flera städer och gick 20 mil från landets näst största stad till Jerevan. Han greps, släpptes och fortsatte protestera på gatorna omgiven av studenter, som studiestrejkade, företagare som vill ha ett nytt system och sen även unga soldater, som anslöt sig. Ett tecken på upplösning inom makten, som följdes av avhoppade ministrar från republikanska partiets regering och fler politiker som stödde Pasjinian.

– Vi studerar och arbetar, säger 23 åriga Arpine Sagatelian, arabist och Mariam Sjipaktian, som studerar ekonomi och är företagsledare, som en morgon efter att första delmålet uppnåtts och firades, städade centrum. Vi vill ha en ren stad bokstavligt och bildligt, sa tjejerna.

– Men det hänger inte på premiärministern utan det hänger på systemet och på alla oss. Varje armenier måste vara redo att förändras, säger de. De har stor tillförsikt att den förändringen kommer.
Förändringen handlar om att bryta med korruption och ett system där en elit av politiska makthavare, samtidigt haft den ekonomiska makten, samtidigt som majoriteten armenier blivit allt fattigare. Men det räcker nu, sa 40 årige Vresj, som jobbar i Novosibirisk och till och med är rysk medborgare, men helst vill återvända till Armenien.

– Folk lever svårt här, alla vill ha förändring, säger han när vi lyssnade på en känd armenisk komiker och skådespelare, Ajko. Men inte ens han förmår försörja sig, säger Vresj och försöker förklara skämten han drar som får människor att skratta på Republikens torg i centrum av Jerevan.
Har du sett filmen Supermama, frågar Vresj, han spelade kvinna i den filmen och blev känd, fortsätter Vresj.
– Vi kommer fortsätta till slutet, tills vi får den förändring vi vill ha, lovar han. Men det viktigaste är att det blir på fredlig väg. Vi minns protester då över 40 dödades här, något sådant vill vi inte ha.

Nikol Pasjinian gratulerades igår av Vladimir Putin, som i ett telefonsamtal hoppades på fortsatt goda relationer.

– Vi är redo att tala om framtida relationer med Ryssland, med EU, USA, Iran, Georgien, säger Pasjinian. Men viktigast är vår egen nation och det armeniska folket.

Han har redan lösningar på landets ekonomiska problem genom att armenier i exil lovat investera i landet. Många av dem vill stötta sitt hemland, men ser helst att landet blir mindre beroende av Ryssland politiskt. Det kommer bli en balansgång för den nye premiärministern.