Feministiskt bibliotek i Armenien

5:33 min
  • I våras genomfördes en dramatisk men i hög grad fredlig revolution i Armenien. Många fann sig på gator och torg demonstrera med människor man aldrig träffat förut.
  • Efter revolutionen finns nu enorma förhoppningar om förändring i landet, bland annat om mer jämställdhet i det mycket traditionella landet Armenien.
  • I en lägenhet i huvudstaden Jerevans centrala delar bygger några upp ett feministiskt bibliotek. Vår korrespondent Jesper Lindau träffade Arpi Balyan vid bokhyllan.

Arpi berättar om en del av böckerna som står i de mörkbruna takhöga bokhyllorna, i lägenheten som gjorts om till ett feministiskt bibliotek.

– Det finns mycket genusvetenskap, queerteori, om HBTQ-plus studier, familj, hälsa, om konst och sociologi.

Men det är inte så många böcker i hyllorna ännu.

– Vi hade otur. Jag är 28 nu och det vara bara tre, fyra år sedan jag fick lära mig mer om feminism, om Simone de Beauvoir, om hennes bok ”Det andra könet”, säger Arpi Balyan som är kulturantropolog och konst-curator.

Därför öppnar de biblioteket. Det behövs böcker, det behövs kunskap. 

– Jag har gått på Yerevans universitet och jag kunde inte hitta sån här litteratur där. Där är böckerna gamla. Det mesta är utgivet under Sovjetunionens tid, säger Arpi.

Det saknas avancerad litteratur. Hur ska man kunna utveckla sig som forskare eller för den delen som människa om inte de viktiga och de nya böckerna i ett ämne finns att få tag på, att köpa dem online kan också vara dyrt.

Arpi visar runt, ett rum är bibliotek, sedan finns ett café rum, som ett vardagsrum med gamla stolar och bord och ett piano. Bredvid ett rödrosa rökrum där Arpi målar på väggen, en stor bild av kvinnor som demonstrerar.

Grannarna har inte varit så sugna på ett feministiskt bibliotek i huset. Arpi och de andra har redan tidigare varit tvungna att lämna en lägenhet de byggde om. Det har varit svårt att driva frågor om jämställdhet i Armenien.

– Det är kopplat till vilja, feminism och genusvetenskap ignoreras, de har inte ansett att det är nödvändigt, berättar Arpi, men hon hoppas på förändring nu.

Förra våren genomfördes en fredlig revolution på gator och torg. Det gamla ledarskapet tvingades bort. I början av december hölls parlamentsval i Armenien och det blev som revolutionen – del två. Koalitionen bakom revolutionen fick 70 procent av rösterna. De gamla maktpartierna åkte ur parlamentet helt och hållet.

– Jag hoppas, att snart ändrar sig situationen mycket, efter valet, att regeringen vill mer, säger Arpi Balyan på det feministiska biblioteket i huvudstaden Jerevan.

Varduhi Afrikyan är i 30-årsåldern. Jag träffar henne ute på stan. Hon tycker att det är mycket som pekar på att saker och ting går åt rätt håll vad gäller jämställdhet i Armenien.

– Det finns inte så mycket av  jämställdhet ännu, men jag tror att vi är på rätt väg, säger Varduhi. Hon ser kvinnor som nått positioner, som har arbete. Det var inte så bara för tio år sedan.

Varduhi tror dock att, för nå jämställdhet är det viktigt att förändra landet från grunden.

– Jag tror att först måste vi bygga riktig demokrati. Bara i demokratiska länder finns det förutsättningar för jämställda rättigheter mellan kvinnor och män, säger Varduhi Afrikyan.

Trots löften om annat under revolutionen i våras, så blev det efter, bara två kvinnliga ministrar i regeringen. I Armenien har det traditionellt varit få kvinnor som tillåtits nå större politisk makt, vare sig som ministrar, guvernörer eller  borgmästare. 

I det nyvalda parlamentet i december så blev det en förändring, men liten, innan valet var det 17 procent kvinnor som ledamöter, nu är det 24 procent.

Det kommer att ta lång tid tror Arpi Balyan på det feministiska biblioteket. Inte heller de nya ledarna kommer att påbörja någon kamp mot patriarkatet.

– Det kommer att ta lång tid att erkänna de här mycket viktiga frågorna. Det kommer inte att hända något på fem år, det är ett långsiktigt arbete, säger Arpi.

Lusiné, hon är i tjugo-årsåldern, hon är ute och promenerar i Jerevan med sin familj och en stor vacker gråvit varg-liknande hund.

– Det är viktigt med jämställdhet. Jag har kämpat för det. I många år har kvinnor inte varit säkra i det här landet. Deras röster har inte hörts. Nu kommer det att förändras, tack vare mig och mina vänner som drev revolutionen, så är det, säger Lusiné.

Och om det inte ändras, om inte politikerna skapar förutsättningarna, då blir det en ny revolution, då byter de ut det här gänget också.

– Jag ska kämpa för det, men om de inte gör det då ändrar vi dem också, säger Lusiné och skrattar.