Den första av sju omgångar i Indiska valet inleds imorgon

7:49 min
  • Imorgon torsdag den 11 april inleds världens största val när Indien genomför den första av sju omgångar i parlamentsvalet.
  • Under de kommande fem veckorna kommer olika delar av landet att rösta. 900 miljoner av Indiens 1,3 miljarder stora befolkning är röstberättigade.
  • Hör reportage av Naila Saleem som rapporterar från Indiens största delstat Uttar Pradesh.

– Se hur fina vägarna blivit! Vi har elektricitet dygnet runt inga bekymmer, säger Dina Nath Sharma när vi träffas i Company Garden en av stadens parker dit folk går om eftermiddagarna när hettan avtagit.
Han är 86 år gammal och bor i Saharanpur i västra Uttar Pradesh. Han var tidigare kommunpolitiker för det regerande hindunationalistiska partiet BJP. 


– Vänta och se vad Modi kommer att åstadkomma de kommande fem åren, säger Dina Nath Sharma som menar att det är nu löftena kommer att infrias.
Han lyssnade nyfiket på min intervju med Mohammad Nadeem, pensionär och tidigare statligt anställd.
– Det regeringen sagt att den ska göra har den inte förverkligat, löften om pengar till behövande och jobb till de unga till exempel, säger Mohammad Nadeem vars politiska sympatier ligger hos den allians som skapats här i Uttar Pradesh och som utmanar BJP.


I indisk politik har de regionala partierna stor makt och de två rikspartierna BJP och Kongresspartiet behöver deras stöd för att kunna bilda regering. Alliansen i Uttar Pradesh som många här uttrycker sympatier för består av två partier där det ena vänder sig till daliterna de sk kastlösa och det andra till övriga sk lågkastiga grupper och till muslimerna.


Opinionsläget är mycket polariserat och bedöms också vara betydligt jämnare än vid förra valet. När Indien genomförde parlamentsval 2014 fanns en stor irritation gentemot Kongresspartiet som styrt landet i flera decennier. Partiet var en huvudaktör i självständighetskampen från britterna och har sedan byggt upp många av dagens samhällsinstitutioner. Men någonstans på vägen har bilden av partiet istället kommit att förknippas med korruption och ineffektivitet.


Inför valet 2014 klev så den karismatiske Narendra Modi upp på den rikspolitiska arenan. Hans parti det hindunationalistiska BJP vann en jordskredsseger mycket tack vare hans persona och partiets effektiva gräsrotsorganisation. Modi hade i många år varit chefsminister i delstaten Gujarat och hans styre där hade förknippats med hög tillväxt och företagarvänliga initiativ. Men det var också under hans tid som upploppen mot muslimerna i delstaten ägde rum 2002.


Mycket av det politiska livet i Indien kretsar kring några få individer såsom BJP:s Narendra Modi och Kongresspartiets Rahul och Priyanka Gandhi. Rahul Gandhi är den som nu leder partiet. Han är barnbarn till Indira Gandhi. Rahul anses vara en svag ledare, okarismatisk och så är hans hindi inte perfekt för han har bott länge utanför landet.


Han syster Priyanka Gandhi däremot som nyss tagit ett tydligare kliv in i politiken är desto mer populär. Hon kan ta folk, är duktig på kommunikation och vet hur människor på Indiens landsbygd tänker. Dessutom lyfts ofta hennes fysiska likheter med Indira Gandhi fram. Hon har ärvt sin farmors saris och klocka och bär dem ofta.


Vid floden Ganges i Varanasi hänger ett kompisgäng som nu ska rösta för första gången. De studerar på BHU; Banares Hindu University ett av Indiens prestigefyllda universitet. Lokesh Joshi från Uttarakhand en dels tat i norra Indien, är i färd med att avsluta sina studier och har precis börjat söka jobb.


För honom står alltså Kongresspartiet för sekularism medan BJP är lika med ett styre där skillnader mellan människor lyfts fram snarare än deras likheter. Han anser att premiärminister Modi är falsk medan Rahul har möjlighet att bli en bra ledare. Hans kamrat Abhisek Singh håller inte med och lägger sin röst på BJP.


BJP:s slogan Tillsammans får alla utveckling tilltalar Abhisek Singh. Han anser inte att Rahul Gandhi är lämplig som partiledare och att Kongresspartiet saknar visioner. När det gäller kritiken mot att BJP söndrar snarare än för samman Indiens olika befolkningsgrupper så håller han med men poängterar att samma tendenser finns hos politiker inom Kongresspartiet. Vad är det då BJP åstadkommit som han tycker är så bra?


– Regeringen arbetar snabbt, när jag kom hit 2014 var vägarna dåliga och utomhusbelysning bristfällig, säger Abishek Singh.
Han får medhåll av sin vän Lokesh Joshi. BJP har förbättrat infrastrukturen i denna turiststad, färdigställt motorvägar, byggt offentliga toaletter, förbättrat belysningen längs strandpromenaden vid Ganges och satt ut soptunnor.


BJP-are brukar säga att den nuvarande regeringen gjort mer än Kongresspartiet under dess alla år vid makten. Det är en överdrift så klart men att Kongresspartiet tappat politisk fart är de flesta överens om. Lokesh Joshi håller inte med. Han har läst partiets valmanifest och imponerats av dess tydliga vision.
– Man har en idé om hur fattigdomen kan bekämpas och de unga få jobb, säger Lokesh Joshi.


I sitt valmanifest lovar Kongresspartiet tillsätta två miljoner vakanta statliga tjänster. BJP:s valmanifest innehåller mer av satsningar på landets försvar och terrorbekämpning. I valdebatten återkommer några frågor; arbete för landets stora unga befolkning, böndernas utsatta situation där många är skuldsatta och den ekonomiska utvecklingen. Men detta är också ett val för eller emot BJP:s hindunationalistiska politik.


Det brukar sägas att den som vinner Uttar Pradesh som till ytan är lika stort som halva Sverige, vinner det indiska parlamentsvalet. Här bor drygt 200 miljoner människor, varav många på landsbygden. Opinionen bland de jag möter är delad; lika många som kritiserar BJP hyllar partiet. Den 23 maj efter sju valomgångar får vi veta hur det gått.