Terrorattentaten i Sri Lanka

Extra hög säkerhet runt moskéer i Colombo

1:36 min

I Sri Lanka har myndigheterna skrivit ned antalet döda efter terrorattentaten till 253 personer. I dag har det varit extra hög säkerhet runt moskéer, rapporterar vår korrespondent.

Colombo har i dag varit en tom stad. Nästan igen trafik eller folk har synts ute på gatorna och det visar på att invånarna i staden fortfarande lever i skräck för nya attentat. Myndigheterna och lokala imamer uppmanade muslimer att inte att inte gå till moskéerna då man var rädd för att hämndaktioner skulle kunna genomföras i samband med fredagsbönen

Nu börjar allt fler ställa frågan vad det verkligen är som ligger bakom attackerna i söndags.

Det verkar som att någon genom attentaten försöker skapa en strid mellan dem kristna och muslimska minoriteterna i landet säger Paikyasothy Saravanamuttu som är grundaren och chef för Centre for Policy Alternatives som bland annat jobbar med att övervaka hur politiker följer lagar. Han menar att attackerna mot den kristna minoriteten är ett tydligt exempel på att det finns krafter i landet som genom att skapa rädsla hos invånarna vill återinföra ett auktoritärt styre likt de som var under den tidigare presidenten Mahinda Rajapaksa som var landets president mellan 2005 och 2015.

Saravanamuttu anser att det som har hänt i Sri Lanka kommer ha stor inverkan på det kommande presidentvalet i november.

Efter attentaten i söndags har det kommit fram att landets säkerhetstjänst kände till att något skulle kunna hända. Men, varken Sri Lankas premiärminister Ranil Wickremesinghe eller presidenten Maithripala Sirisena säger att de skulle ha fått sådana upplysningar. Nu skyller de båda på varandra att informationen inte kom fram. Det visar att landet inte styrs på bästa sätt och hade det inte varit valår så hade man direkt krävt deras avgång säger Saravanamuttu.

Så här långt har två personer pekats ut som ansvariga för att informationen om dem planerade attackerna inte kom fram. I går fick försvarsministern lämna sin post och i dag har landets högsta polischef tvingats avgå. Men frågan om vem som känt till vad måste utredas ordentligt tycker Saravanamuttu.

Det måste tillsättas en parlamentarisk utredning av hela händelsen för att man ska kunna få reda på hur detta kunde hända säger Paikyasothy Saravanamuttu på Centre for Policy Alternatives.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista