Sri Lanka

15 döda i tillslag mot misstänkta terrorister

1:45 min

Lankesisk säkerhetsstyrka har gjort en räd mot ett hus som misstänks ha kopplingar till påskhelgens terrordåd.

I Sri Lanka fortsätter myndigheternas jakt på misstänkta terrorister efter terrordåden mot kyrkor och hotell under påskhelgen. Bland annat har man slagit till mot något som beskrivs som en bombfabrik.

Minst 15 personer dog och flera skadades vid flera koordinerade räder runt om i Sri Lanka under kvällen och natten till lördag när säkerhetsstyrkor slog till mot olika terrorist-celler. I närheten av staden Kalmunai på östkusten utbröt en lång eldstrid mellan säkerhetsstyrkor och de misstänkta terroristerna.

Bland de döda finns sex barn och tre kvinnor som var inne i ett hus när tre män utlöste sina bombvästar. Den långa eldstriden kunde inte avslutas förrän polisen fick förstärkning av militär. I ett hus i närheten hittade de lankesiska säkerhetsstyrkorna något som skulle kunna beskrivas som en bombfabrik.

Förutom mängder med sprängmedel fanns där också ammunition och materiella för att tillverka bombvästar. Vid en annan räd strax utanför huvudstaden Colombo hittade polisen flera militäruniformer, ett sjuttiotal svärd och en IS-flagga. IS har sagt sig ligga bakom attackerna på påskdagen då över 250 personer miste livet och runt 500 skadades. Men det finns ännu inga klara bevis för att IS verkligen låg bakom attentaten.

I huvudstaden Colombo så är gatorna idag stort sett tomma och många affärer är stängda eftersom oron för nya bomber är stor. I varje gathörn står tungt beväpnade säkerhetsstyrkor. De har fått utökade befogenheter att genomsöka hus och fordon i jakt på misstänkta terrorister eftersom det sedan några dagar råder undantagstillstånd i Sri Lanka.

Inför gårdagens fredagsbön uppmanades muslimer i landet att inte gå till moskéerna eftersom man var rädd för hämndaktioner mot den muslimska minoriteten. Sedan tidigare har den katolska ärkebiskopen i Sri Lanka beslutat att inga mässor ska hållas den närmsta tiden och att kyrkorna ska hållas stängda tillsvidare.

Terrorattentaten är ett hårt slag även mot landets turistindustri, många har nu fått lov att lämna sina jobb eftersom det inte kommer några besökare till ön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista