Utegångsförbud i Sri Lanka efter kravaller

1:38 min

I Sri Lanka råder det utegångsförbud i hela landet efter att oroligheter bröt ut efter antimuslimska kravaller som började i går på den nordvästra delen av ön och som riskerar att sprida sig till resten av landet.

Soldater skjuter i luften i ett försök att få kontroll över våldsamheterna i staden Chilaw i den nordvästra delen av Sri Lanka. Oroligheterna tog fart i samband med vad man påstår var kristna grupper under natten attackerade och satte eld på en moské.

Upploppen fortsatte under dagen när stora grupper av uppretade människor stormat flera butiker ägda av muslimer. Attackerna mot butikerna sägs ha varit en ilsken reaktion på ett Facebookinlägg som en butiksinnehavare hade gjort.

Oroligheterna spred sig under dagen vidare till flera städer i nordvästra delen av Sri Lanka. I ett försök att lugna situationen infördes under dagen utegångsförbud i den oroliga delen av landet. Samtidigt beslutade myndigheterna att blockera flera sociala medier-plattformar för att hindra spridning av rykten.

När flera personer greps av polisen belägrades en polisstation av uppretade människor som krävde att de gripna skulle släppas fria. Nu råder det utegångsförbud och undantagstillstånd i hela Sri Lanka för att våldsamheterna inte ska sprida sig.

Kravallerna är dom värsta sedan de förödande självmordsattackerna mot kristna kyrkor och lyxhotell på påskdagen då över 250 människor dödades av islamistiska självmordsbombare. Undantagstillstånd har rått i Sri Lanka efter attackerna, och landets säkerhetsstyrkor har fått omfattande befogenheter att gripa och fängsla misstänkta personer.

I en kommentar nu i kväll säger landets arméchef att militären inte kommer att tveka att använda sina befogenheter för att gripa, arrestera eller till och med öppna eld mot personer som begår våld. Han försäkrade också nationen om att säkerhetsstyrkorna är tillräckligt starka för att se till att våldet inte kommer att spridas till andra delar av Sri Lanka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista