Dåden i Sri Lanka

Presidenten vill stoppa terrorutredning

2:02 min

Nästan två månader efter terrorattentaten i Sri Lanka, då drygt 250 personer dödades och över femhundra skadades i attacker mot flera kyrkor och hotell, så vill landets president stoppa den parlamentariska utredningen om vem som bär ansvaret för att terrordåden inte stoppades, trots att säkerhetstjänsten kände till planerna på attentaten.

– Frågan är varför Sri Lankas president Maithripala Sirisena försöker stoppa utredningen och det är underligt att han agerar som han gör, säger Bhavani Fonseka som är advokat och utredare på den opolitiska organisationen Centre For Policy Alternatives i Colombo.

President Sirisena har ända sedan utredningen inleddes sagt att han inte kommer att samarbeta med den parlamentariska kommitté som just nu genomför en rad utfrågningar av ansvariga personer.

Presidenten har förbjudit polis, militär och underrättelsepersonal att vittna inför kommittén.

– Presidentens agerande är något som nu gör att folket börjar tappa förtroendet inte bara för honom utan också för andra politiker i Sri Lanka säger Bhavani Fonseka.

I förra veckan avskedade president Sirisena chefen för underrättelsetjänsten efter att han hade brutit mot presidentens order att inte vittna i den parlamentariska utredningen.

Vid utfrågningen sa underrättelsechefen att presidenten inte hade gjort tillräckligt för att förhindra terrordåden, och han anklagade Sirisena för att ha brustit i hanteringen av underrättelserapporten som innehöll varningar om planerna på attackerna.

Underrättelsechefen är den senaste i en rad höga chefer inom polis, försvars- och underrättelsemyndigheterna som har fått sparken från sina poster efter att dom har pekat ut brister hos president Sirisena och hans otillräckliga agerande innan terrorattentaten. President Sirisena själv tillbakavisar i ett uttalande alla anklagelser mot honom.

Sannolikt är det här bara början på det politiska efterspelet till terrorattentaten. Senare i år är det presidentval i Sri Lanka och då kommer frågan om vem som kan göra så att Sri Lankeserna kan känna sig trygga igen vara en av dom viktigaste frågorna i valrörelsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista