Sri Lanka: St. Anthonys kyrka öppnar efter attentat

1:56 min

I Sri Lankas huvudstad Colombo återinvigdes i dag St. Anthonys kyrka som var en av dem kyrkor som utsattes för ett terrorattentat på påskdagen då sammanlagt över 250 personer dödades och fem hundra skadades när terrorister slog till mot en rad kyrkor och hotell på olika platser i landet.

Den katolska kyrkans ledare i Sri Lanka kardinal Janjith leder den första mässan som hålls i St. Anthonys kyrka som nu har renoverats och vissa delar har återuppbyggts. Det efter den kraftiga explosion som orsakades av självmordsbombaren som dödade över 90 personer och skadade många fler på påskdagen.

Redan tidigt i morse köade folk för att ha en chans att få komma in i kyrkan och dem tusentals personer som inte fick plats följde mässan på storbildsskärmar utanför. En av dem var Burnie som sa att hon tackar gud att kyrkan nu åter är öppen och att hon hoppas att Sri Lanka kan gå vidare efter det som hänt.

St. Anthony kyrkan är speciell. Det eftersom helgonet den hedrar tillbeds av både kristna, muslimer och buddhister i Sri Lanka.

Bland alla tusentals utanför kyrkan är Fader June, han var inne i kyrkan när självmordsbombaren utlöste sin sprängladdning. Han säger att han är tacksam för att vara i livet och att tron och gemenskapen har vuxit sig starkare inte bara hos kyrkans medlemmar utan hos hela befolkningen.

Attentaten på påskdagen har lett till ett fult politiskt efterspel i Sri Lanka där bland annat presidenten och premiärministern skyller på varandra att attentaten inte stoppades trotts att man hade blivit varnade om att något skulle hända flera dagar i förväg.

Vid mässan i dag i St. Anthonys kyrka uppmanade kardinal Janjith landets politiker att tänka mer på Sri Lankas befolkning än sitt eget politiska ego.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista