Foto: Yonhap/AP/TT.

Många frågetecken kring vad som hände på olycksfärjan

1:47 min

I Sydkorea har åklagare anhållit om att gripa kaptenen och två övriga i besättningen ombord på den färja som sjönk i onsdags. Det har samtidigt framkommit flera oklarheter om vad som hände ombord på färjan efter att den började sjunka.

Samtidigt pågår fortfarande räddningsarbetet, men förhoppningarna om att hitta överlevande bedöms nu som mycket små.

Det är i dagsläget inte känt vad de formella anklagelserna mot kaptenen och de andra två besättningsmedlemmarna är. Men det finns många oklarheter kring vad som hände ombord på färjan. Dels har det kommit uppgifter om att fartyget gjorde en för kraftig gir och att delar av lasten på så vis hamnade i obalans, vilket kan ha lett till att fartyget fick slagsida och därefter sjönk.

Det har även framkommit uppgifter om att kaptenen inte befann sig på bryggan vid olyckstillfället. Det är å andra sidan inte ovanligt att fartyget tillfälligt framförs av någon av styrmännen.

Men framförallt handlar gripandena förmodligen om att besättningen inte beordrade att fartyget skulle överges.

Inte ens när det hade fått en kraftig slagsida kom det någon evakueringsorder. Istället ska någon ur besättningen i högtalarsystemet ha uppmanat passagerarna att sitta still och bli kvar på de platser de befann sig.

Det är oklart vem som gav den ordern, och i synnerhet varför. Men förmodligen hade betydligt fler människor överlevt katastrofen om fartyget evakuerats tidigare.

Ombord på färjan fanns över 450 personer. Än så länge har bara 28 personer bekräftats ha omkommit, men runt 270 personer saknas fortfarande. Räddningsarbetarna misstänker att flera personer kan ha överlevt, och sitta fast i luftfickor inne i fartyget. Den massiva räddningsinsatsen pågår fortfarande, och runt 500 dykare försöker ta sig in i vraket.

Men dykandet försvåras av kraftiga strömmar och mycket dålig sikt i vattnet. Några dykare har än så länge lyckats ta sig in i lastutrymmet, men kunde inte ta sig vidare in i fartyget.

Inga överlevande inne i vraket har ännu hittats, och förhoppningarna att hitta någon som fortfarande är vid liv mer än två dygn efter olyckan bedöms som mycket små.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista