En anhörig till en av passagerarna som saknas vid den sjunkna färjan sitter och ber en bön. Foto: Ahn Young-joon/AP/TT.

Färjekatastrofen: Hårda presidentord mot kaptenen

2:11 min

Sydkoreas president har nu i kraftiga ordalag fördömt besättningen ombord på den färja som sjönk utanför Sydkoreas kust i förra veckan. Det har tidigare framkommit att besättningen dröjde med att evakuera fartyget, vilket ledde till att betydligt fler människor miste livet.

Ombord på färjan fanns 476 personer. Av dessa har 174 personer har räddats och 68 har hittills bekräftats ha omkommit.  238 personer saknas fortfarande.

Sydkoreas president Park Geun-hye skrädde inte orden i dag. Hon kallade kaptenens och vissa av besättningsmedlemmarnas agerande för ofattbart, oacceptabelt, och att jämföra med mord. De som bröt mot lagen eller struntade i sitt ansvar kommer att ställas till svars, sa hon.

Regeringen i Sydkorea har kritiserats för att räddningsarbetet kom igång för långsamt och presidentens hårda ord kan ses som ett försök att blidka de upprörda känslorna i Sydkorea. Än så länge har kaptenen och sex besättningsmedlemmar gripits.

Exakt vad som orsakade olyckan är i dagsläget fortfarande oklart. Men förmodligen kan delar av lasten ha hamnat i obalans när fartyget gjorde en för kraftig gir. Det har även framkommit att den styrman som då stod vid rodret aldrig tidigare hade navigerat i det område som olyckan inträffade i.

Men fartygets kapten ska trots detta inte ha befunnit sig i styrhytten. När olyckan sen väl var ett faktum dröjde besättningen med att evakuera fartyget. Passagerarna beordrades istället att bli kvar på sina platser och inte röra på sig eftersom det skulle ha varit för farligt, hävdade besättningen i högtalarsystemet.

Kaptenen har sagt att de var oroliga för att passagerarna skulle försvinna iväg ut till havs på grund av de starka strömmarna om de hoppade i vattnet. Kaptenen har sagt att han därför försökte få bekräftelse på att hjälp var på väg innan han gav evakueringsordern.

Fartyget övergavs alltså inte i tid, och när det väl sedan slog runt helt befanns sig fortfarande hundratals passagerare ombord. Kaptenen och besättningen var däremot inte kvar på fartyget. De hade redan blivit räddade, samtidigt som passagerarna var kvar ombord och drunknade efter att ha lytt ordern att bli kvar på sina platser. Runt 300 av passagerarna var skolbarn på en utflykt.

Förhoppningarna att nu hitta personer som fortfarande är vid liv inne i vraket är mycket små, men räddningsarbetet pågår likväl fortfarande. Någon eller några kan ha klarat sig och fortfarande vara vid liv i små luftfickor. Men hittills har dykarna endast fått upp lik ur vattnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista