Thailands premiärminister Prayut Chan-o-Cha och hiphop-kollektivet Rap Against Dictatorship.
Thailands premiärminister Prayut Chan-o-Cha och hiphop-kollektivet Rap Against Dictatorship. Foto: Sakchai Lalit/TT, LILLIAN SUWANRUMPHA/TT

Militärjuntan i Thailand i rapbråk med kritiker

2:18 min

I Thailand har en raplåt som kritiserar den styrande militärjuntan fått stor uppmärksamhet. Nu har militären svarat med en egen låt.

"Det är ett land där du måste välja mellan att svälja sanningen eller svälja en kula". Den mörka hiphoplåten Prathet Ku Mee som ungefär betyder "Vad mitt land har" passerade över 25 miljoner visningar bara dagar efter att den lades ut på sociala medier och fortsätter att dra till sig intresse.

Det är thailändska hiphop-kollektivet Rap Against Dictatorship som gjort låten som har en text som mycket starkt kritiserar den styrande juntan, även om den aldrig nämner premiärminister Prayut Chan-o-Cha eller någon annan av de styrande generalerna vid namn.

Låten Prathet Ku Mee har snabbt blivit mycket populär hos unga thailändare av vilka miljoner kommer att rösta för första gången i det val som troligen kommer att äga rum i februari nästa år.

I Thailand är politiska sammankomster förbjudna sedan militärkuppen 2014. Men konstnärer och musiker låter sig inte tystas, även om den politiska effekten av deras protester har varit obetydliga så här långt.
Efter dagar av ökande frustration både hos regering, militär och polis över den politiska och juridiska oförmågan att arrestera gruppen Rap Against Dictatorship eller att förbjuda låten kom ett oväntat drag från thailändska juntan. Man lanserade en egen raplåt.

Juntans rap, som heter Thailand 4.0, har ett helt annat budskap än den kritiska Prathet Ku Mee.

Den innehåller en melodisk del av den thailändska nationalsången och hyllar landet och framsteg som görs med text som "Det finns många begåvade thailändare, om vi jobbar tillsammans, skulle vi vara starkare, " och "Gen M, Gen Z, Gen, vad som helst, om ni alla är överens om det "Det blir enklare, enklare".

Det publika mottagandet av juntans raplåt är än så länge svalt och vid premiärspelningen av låten och visning av video inför drygt 500 unga thailändska IT-entreprenörer var det mest artiga applåder.

Premiärministern den tidigare generalen Prayut Chan-o-Cha, som för övrigt den senaste tiden visat tydliga ambitioner att ställa upp som premiärministerkandidat i valet nästa år, sa att han är glad att höra en raplåt med lämplig text. Men han var inte helt nöjd med takten och basgången som var lite för hård enligt honom.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista