Peder Gustafsson.
Peder Gustafsson. Foto: Ekot.

Juntan vill flytta valdatumet i Thailand – igen

2:04 min

Militärjuntan lovar att hålla det första demokratiska valet sedan man tog makten i Thailand för fyra år sedan.

På tisdagen har det varit demonstrationer i flera thailändska städer, mot att man funderar på att flytta datumet – igen.

”Rör inte vårt valdatum!”

Demonstranter i centrala Bangkok ropar slagord mot att den styrande juntan i Thailand ännu en gång säger att man vill flytta det första valet efter att militären kom till makten vid en kupp 2014.

Militären med premiärminister general Prayut Chan-o-cha har vid flera tillfällen lovat att man skulle hålla demokratiska val, men har varje gång flyttat fram datumet.

Länge har det sett ut som att det skulle bli val den 24:de februari, men nu vill juntan flytta även det datumet eftersom man ännu inte fått klartecken från kungahuset som måste godkänna datumet.

– Det är ingen ursäkt, säger Kittunun Wongsuwon, en 28-årig universitetsstudent.

– Allt vi vill är att det blir val. Juntan har redan flyttat fram datumet allt för många gånger. Allt vi kräver är att demokratin återvänder till Thailand, säger Kittunun.

Ännu har inget datum för valet bekräftats.

Dagens demonstration samlade bara runt femhundra demonstranter, något som måste ses som ett bakslag för demokratirörelsen i Thailand som sedan militärkuppen krävt fria val.

Enligt den thailändska valkommissionen kan man inte besluta om ett valdatum förrän det kungliga tillkännagivandet är gjort, något som man alltså fortfarande väntar på.

När tillkännagivandet kommer har man enligt den nya konstitutionen – som är skriven av militären – 150 dagar på sig att arrangera ett val.

Det som komplicerar frågan ytterligare är att konstitutionen krockar med skrivningar i vallagen. Nu försöker juridiska experter tolka skrivningarna och se hur man kan gå vidare.

Arrangörerna till dagens demonstration säger att man kommer fortsätta demonstrera tills man har fått ett beslut om valdatum, och att man inte har gett upp hoppet om att det kommer att bli ett demokratiskt val i Thailand inom den närmsta tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista