Thailand

Minst 15 döda och många skadade i attack

0:54 min

I Thailand har minst 15 personer dödats och fyra skadats vid en attack i går kväll i den södra delen av landet.

Det var vid en säkerhetskontroll i den södra Yalaprovinsen där muslimska rebeller gick till attack. Efter en eldstrid mellan rebellerna och thailändska säkerhetsstyrkor rapporteras om att flera av de dödade är frivilliga bybor som håller vakt under nätterna.

Angriparna använde också sprängladdningar vid attacken och försvårade jakten på dem genom att spridde ut sylvassa metallbitar på vägen när de flydde.

Attacken i natt tros vara en hämnd från rebellerna efter att två separatister dödades av Thailändska säkerhetsstyrkor i förra veckan. Det här är den dödligaste attacken i år i det konfliktdrabbade södra Thailand.

Enligt en talesperson för de lokala säkerhetsstyrkorna är det troligen muslimska rebeller från området som ligger bakom attacken.

Det är ett krig som pågått i det tysta de senaste femton åren. Så här långt har konflikten krävt drygt 7 000 människors liv, flest civila. Det pågår nästan dagliga attacker och strider mellan militanta muslimska grupper och den thailändska militären i området som gränsar till Malaysia.

I gränsprovinserna mellan Thailand och Malaysia har muslimska separatister i decennier stridit mot de styrande i Bangkok för att få ökad självständighet. Det konfliktdrabbade området ligger bara ett tjugotal mil från de stränder i Thailand där tusentals svenskar semestrar varje år.