• Kvinna rör om hirsfrön i en korg.
  Växande humanitär kris

  I Sahelområdet i Afrika, och i synnerhet i Burkina Faso, växer den humanitära krisen och FN:s matprogram larmar om matbrist och undernäring på flera håll.

 • Fem länder i Sahel-området, söder om Sahara, har enats om att bilda en gemensam styrka mot det ökade hotet från islamistiska terrorgrupper.

 • För drygt tre veckor sedan drabbades det västafrikanska landet Burkina Fasos huvudstad av ett terrorattentat. Ett hotell och en restaurang angreps av beväpnade män. Fram till dess hade landet, som ligger i en region med mycket oro, varit fredat från sådana attacker. Nu måste Burkina Faso hantera den ökade hotbilden och förbereda sig på att fler attacker kan komma. Reportage av Richard Myrenberg.

 • För exakt två veckor sedan så drabbades landet av sin första terrorttack, då tre beväpnade män öppnade eld mot ett kafé och intog ett hotell i huvudstaden Ouagadougou. Över trettio människor dödades, de flesta utlänningar. Islamistiska terrorgruppen el Mourabitoun har tagit på sig attentatet. Den låg också bakom en liknande attack mot ett hotell i grannlandet Mali tidigare i vintras. Men för Burkina Faso kom det ändå som en chock, landet har fram till nu varit helt fredat från liknande attacker. Och för många ter sig framtiden mycket oviss nu och många fruktar att det här kan påverka en redan ömtålig demokratisering av landet. Vår Afrikakorrespondent Richard Myrenberg rapporterar.

 • För knappt två veckor sedan drabbades Burkina Faso i Västafrika av en blodig terrorattack. Över 30 personer sköts ner av terrorister på Hotel Splendid och caféet Cappuccino i huvudstaden Ouagadougous centrum. Landet har hittills varit fredat från terror och islamistisk extremism och för de flesta i Ouagadougou kom attacken som en total chock. Reportage av Richard Myhrenberg. • Burkina Faso ligger i Sahelområdet, precis söder om Saharaöknen. Ett torrt savannliknande landskap där ökenutbredningen hotar som en konsekvens av bland annat klimatförändringarna. Men ambitiösa lantbrukare har börjat bromsa, stoppa och till och med tränga tillbaka öknen, genom nya odlingsmetoder. Vår Afrikakorrespondent Richard Myrenberg har träffat de driftiga bönderna i Burkina Faso.

 • kvinna med barn på ryggen som plockar gräs

  Det lilla landet Burkina Faso ligger i Sahelområdet, precis söder om Saharaöknen. Ett torrt savannliknande landskap där ökenutbredningen hotar som en konsekvens av bland annat klimatförändringarna. Men under de senaste decennierna visar det sig att öknen i visa fall bromsats, i andra fall stoppats och på en del platser till och med trängts tillbaka. Allt tack vare driftiga och ambitiösa lantbrukare som med nya metoder konfronterar en av de största klimatutmaningarna på kontinenten. Hör vår Afrikakorrespondent Richard Myhrenbergs reportage därifrån.