Människor bakom taggtrådsgaller
Arkivbild. Foto: Oded Balilty/TT.

Forskare: Eritreas regim inblandad i människohandel

"En väldigt lukrativ affärsverksamhet"
1:42 min

Regimen i Eritrea är djupt inblandad i människohandel med flyktingar från det egna landet, visar ny forskning.

I Eritrea är regimen djupt inblandad i människohandel med flyktingar från det egna landet. Det visar en ny bok som bygger på fem års fältstudier av forskare från flera länder.

– Det är en väldigt lukrativ affärsverksamhet, man tjänar pengar på smuggling, mutor och sexuellt utnyttjande, säger Mirjam van Reisen, professor vid universitetet i Leiden i Nederländerna.

Hon är en av forskarna bakom boken Människohandel och trauma i den digitala eran som visar hur handeln med flyktingar från Eritrea kan kopplas direkt till den eritreanska regimen i huvudstaden Asmara.

Forskarna har intervjuat ungefär 200 flyktingar och under fem år följt pengaflöden i regionen.

Boken visar hur regeringstjänstemän och militärer i Eritrea samarbetar med kriminella nätverk i den omfattande handeln med eritreanska flyktingar. Och det är inte bara inom landets gränser som människohandeln med kopplingar till regimen pågår.

– Vår forskning visar att Eritreas ambassader i grannländer som Sudan är väldigt aktiva i handeln med flyktingarna, säger Mirjam van Reisen.

För den eritreanska regimen syftar människohandeln inte bara till att tjäna pengar, utan också till att bli av med oppositionella.

– Då handlar det framförallt om unga människor som skulle kunna utgöra ett hot mot regimen, säger Mirjam van Reisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".