Mats Paulsson från jämställdhetsmyndigheten
Mats Paulsson från jämställdhetsmyndigheten. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Nigerianska kvinnor lurade till Sverige för prostitution

"Uppgörelsen bekräftades genom en blodsritual"
2:01 min

På tisdag inleds en rättegång i Malmö mot två personer åtalade för människohandel. De misstänks ha lurat nigerianska kvinnor till Sverige för prostitution.

Med hjälp av hot och en vodoo-liknande ritual har kvinnorna stått under stark press.

Två kvinnor har berättat om hur de i hopp om ett bättre liv lämnade fattiga förhållanden i Nigeria och lurades till prostitution. En av dem kom till Malmö efter flera års vistelse i Norge, den andra kom i november.

Där hemma hade de fått kontakt med en kvinna som lovat dem jobb i Europa. De fick skriva på ett kontrakt och fick veta att de som tack ska betala mellan 40 000 och 45 000 euro till henne. Uppgörelsen bekräftades genom en blodsritual.

Mats Paulsson som är före detta polis och som arbetat med människohandel, säger att metoden är vanlig i samband med nigeriansk människohandel.
– Ja, de använde sig av någon form av juju-ritual.

En form av nigeriansk wodoo, enkelt uttryckt?
– Ja det kan man säga. Det är en naturreligion med inslag av både islam och kristendom. Och kopplat till detta skriver man på ett kontrakt, ofta kring 50 000 - 60 000 euro, där man förbinder sig att göra det man blir ålagd och inte berätta för någon till exempel en myndighetsperson om varför man befinner sig i Europa, till exempel.

– Men varför vågar de inte vittna om det här, när de väl förstår vad de hamnat i för situation, vad tror de kommer att hända, utifrån kontraktet och den här ritualen?
– Bryter man ritualen så innebär det att det kommer gå ut över anhöriga hemma kanske, att de dör. En syster, en mamma, eller de själva. Det är ett dödshot vilande över den här ritualen helt enkelt, säger Mats Paulsson, före detta polis, numera vid jämställdhetsmyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".