USA

USA:s blivande president Donald Trump.
Donald Trump tillträder presidentposten i januari. Foto: John Minchillo/TT

Spänd väntan på Trump

Lagom till Donald Trumps första presskonferens sedan i somras kommer uppgifter om att Ryssland har information som kan vara skadlig för honom.

Ekot sänder presskonferensen direkt här på webben och i appen med kommentar av utrikeschef Ginna Lindberg. 

Nu rasar den tillträdande amerikanske presidenten mot läckan.

"Lever vi i Nazityskland?", skriver han på Twitter.

Med knappt tio dagar kvar till det amerikanska maktskiftet möter Donald Trump medier i det numera extra välbevakade Trump Tower på Manhattan i New York. Presskonferensen – som är planerad till klockan 11 lokal tid (17 svensk tid) – blir den republikanske affärsmannens första sedan i juli, och äger rum samtidigt som flera av hans tilltänkta ministrar frågas ut i senaten.

Trump lär få frågor om sitt skeptiska bemötande av uppgifterna om rysk inblandning i USA:s presidentval. Särskilt sedan hans eget namn blivit högaktuellt i sammanhanget.

Mycket är oklart, men Trump och hans företrädare Barack Obama försågs i förra veckan med ett tillägg till en rapport om den ryska inblandningen, rapporterar CNN. I tillägget fanns uppgifter om att ryska säkerhetskällor säger sig ha information om såväl Trumps finanser som personliga liv som kan vara skadlig för honom.

FBI utreder trovärdigheten i uppgifterna, som Trump ska ha fått vid ett möte med fyra av USA:s högsta underrättelsechefer. Det är inte klarlagt huruvida de diskuterade frågan, men enligt CNN vill cheferna att Trump ska känna till att Ryssland kan ha samlat information som kan vara skadlig för båda de stora partierna i USA – men att de inför valet bara släppte det som var skadligt för Demokraterna och Hillary Clinton.

Som så ofta tog Donald Trump till Twitter för att bemöta nyheten:

"FALSKA NYHETER – EN FULLSTÄNDIG POLITISK HÄXJAKT", skrev han.

Buzzfeed har publicerat en mängd dokument som uppges utgöra grunden till den sammanfattning som Trump och Obama fick. Dokumenten består till stor del av promemorior som innehåller allvarliga – och obekräftade – uppgifter om såväl Trumps privata förehavanden som affärer.

Publiceringen har fått Donald Trump att gå i taket, och återigen ta till Twitter:

"JAG HAR INGENTING ATT GÖRA MED RYSSLAND – INGA UPPGÖRELSER, INGA LÅN, INGENTING!", skriver den tillträdande presidenten och fortsätter:

"Underrättelsetjänsterna skulle aldrig ha låtit de här falska nyheterna läcka till allmänheten. Ett sista påhopp på mig. Lever vi i Nazityskland?"

Uppgifterna förnekas från Kreml, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Talespersonen Dmitrij Peskov beskriver dem som fullständigt nonsens vars syfte är att skada relationerna mellan Ryssland och USA.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".