USA

480 miljarder kronor mer till försvaret

1:21 min

Donald Trump vill se en ökning med motsvarande 480 miljarder kronor till försvaret i budgeten för 2018. En sådan budget skulle innebära nedskärningar i bland annat bistånd och i landets miljöarbete.

Vita huset har för flera medier bekräftat att presidenten kommer föreslå en ökning på nära tio procent till försvaret nästa år. Förslaget är i linje med de uttalanden Donald Trump gjort både före och efter valet.

Under en tal där större delen av USA:s guvernörer medverkade upprepade Donald Trump hans vilja att lägga mer pengar på försvaret. Det kommer vara en budget som fokuserar på nationell säkerhet sa han bland annat, och fortsatte att tala om hur det var när han var ung.

– Vi förlorade aldrig ett krig, kommer ni ihåg, men i dag vinner vi aldrig.

Detaljerna i budgeten är inte klara, vad som däremot är klart är att de föreslagna ökningarna av försvarsutgifterna skulle innebära nedskärningar på andra områden.

Enligt Vita huset kommer man skära ner på utlandsbistånden, men också andra utgiftsområden inom inrikespolitiken kommer att påverkas. En av de mest väntade nedskärningarna gäller miljömyndigheten EPA:s verksamhetsområde.

Budgetförslaget ska först skickas till federala myndigheter på remiss, sedan måste förslaget röstas igenom i den republikanskt styrda kongressen innan det blir verklighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista