USA

Flynns erkännande för utredningen in i Vita huset

1:45 min

USA:s president Donald Trumps tidigare säkerhetsrådgivare Michael Flynn har erkänt att han ljugit för FBI om sina kontakter med Rysslands dåvarande Washingtonambassadör.

Erkännandet innebär ett stort steg framåt för den så kallade Rysslandsutredningen som granskar misstänkt samarbete mellan Trumpkampanjen och Ryssland.

Flynn uppger att han vilselett FBI rörande samtal med ambassadör Sergej Kisljak vid två tillfällen. Det ena handlade om de sanktioner som Obama-administrationen infört mot Ryssland som ett svar på de ryska försöken att påverka det amerikanska presidentvalet, det andra ska ha skett inför en omröstning i säkerhetsrådet om Israels bosättarpolitik.

Det senare samtalet ska Flynn ha haft med Kisljak enligt direktiv från en annan mycket högt uppsatt person inom övergångsadministrationen och spekulationerna pågår nu för fullt om vem den här personen kan vara.

Personer som nämns i gissningarna är exempelvis Trumps svärson Jared Kushner och nuvarande justitieminister Jeff Session, men det talas också om president Donald Trump som ett möjligt alternativ.

Klart är att Flynn kunnat ingå en överenskommelse med utredarna därför att de tror att han har mer att berätta om andra personer av intresse för utredningen.

Vita huset har sagt att det här är något som bara gäller Michael Flynn och ingen annan, och också påmint om att Flynn fick sparken efter bara några veckor i Trumpadminsitrationen, just på grund av att han ljugit för vicepresident Pence om ungefär samma saker som han ljugit för FBI om.

Men det här är ändå ett viktigt steg framåt för den särskilde utredaren Robert Mueller och det är ett steg som för utredningen bokstavligen in i Vita huset. För oavsett vad som sen hände var Flynn en mycket nära medarbetare till Donald Trump både vid tiden för kontakterna med Ryssland och vid tiden då han ljög för FBI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista