USA

Konflikt mellan Vita huset och FBI

1:36 min

I USA har en konflikt blossat upp mellan Vita huset och landets federala polismyndighet FBI. Orsaken är ett pm som skrivits av en republikansk kongressledamot och huruvida det bör offentliggöras.

I botten finns en större strid om trovärdighet för den pågående Rysslandsutredningen som undersöker eventuellt samarbete mellan Trumpkampanjen och ryska intressen.

Ordföranden för representanthusets underrättelseutskott har sammanfattat sina farhågor om att FBI ska ha övervakat en Trumpmedarbetare på felaktiga grunder. Om detta har han författat ett pm, som nu kan komma att offentliggöras, om presidenten så väljer.

Men pm:et är omstritt, de demokratiska medlemmarna av utskottet menar att det ger en felaktig bild av den information man fått och att det också innehåller underrättelseuppgifter som inte bör offentliggöras.

I ett ovanligt utspel uppmanade också FBI-chefen på onsdagen offentligt presidenten att avstå från att offentliggöra pm:et av ungefär samma skäl som demokraterna framför tidigare.

Det här innebär en upptrappning av en konflikt som pågått länge mellan Vita huset å ena sidan och FBI och justitiedepartementet å den andra. Trump och flera republikaner menar att Rysslandsutredningen bedrivs av politiska skäl och att utredarna sympatiserar med demokraterna.

Nyligen avgick vice FBI-chefen som utpekats av Trump som partisk eftersom hans fru kandiderat för demokraterna. Andra bedömare påpekar att Robert Mueller som leder Rysslandsutredningen är republikan och menar att attackerna mer verkar handla om att Vita huset vill misskreditera utredningen av rädsla för dess resultat.

President Donald Trump har sagt att han vill offentliggöra pm:et, och beslutet kan komma redan under torsdagen.