USA

USA:s utrikesminister Mike Pompeo i samtal med en nordkoreansk representant.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo i samtal med en nordkoreansk representant. Foto: Andrew Harnik/AP.

Tonen hårdnar mellan Nordkorea och USA

1:08 min

Tonen hårdnar mellan Nordkorea och USA om kärnvapennedrustningen. De positiva tonerna från Nordkoreas sida efter mötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un i Singapore nyligen är borta.

Det är nu när visionerna om kärnvapennedrustning ska bli verklighet som tonen hårdnar.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo har återigen de senaste dagarna återbesökt Nordkorea.

Han sade att diskussionerna handlar om komplicerade frågor, men vi gjorde framsteg i nästan alla centrala frågor.

På vissa håll stora framsteg, och på andra återstår arbete. Förutom nedrustning ska diskussionerna även ha handlat om hur man ska återföra kvarlevorna från cirka 200 amerikanska soldater som stupade under Koreakriget på 1950-talet.

Men senare var alltså tonläget var helt annorlunda från Nordkorea.

Det nordkoreanska utrikesdepartementet meddelade i ett uttalande som återgavs av den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap att USA:s attityd och inställning under högnivåsamtalen under fredagen och lördagen har varit mycket beklaglig".

Pompeo har under besöket inte träffat den nordkoreanske ledaren direkt utan andra högt uppsatta företrädare för Nordkorea.

Överenskommelsen i Singapore har beskrivits som ett dokument som i stora drag talade om nedrustning och andra frågor och även innebar mycket detaljarbete återstod.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista