• Många EU-länder är kritiska till det förslag som finns till avtal med sydamerikanska tullunionen Mercosur. Handelskommissionär Cecilia Malmström är positiv till avtalet, men motståndare pekar framförallt på Brasiliens bristande klimatengagemang. På bilden till höger Uruguays, Brasiliens och Argentinas presidenter under Mercosurs toppmöte i juli 2019.
  EU och Mercosur

  EU:s stora handelsavtal med flera länder i Sydamerika, det så kallade Mercosuravtalet, stöter på allt större motstånd och riskerar att inte godkännas.

 • Esteban Riviera blev av med sitt bankkonto när han började sälja marijuana - trots att det är lagligt i Uruguay följer bankerna amerikanska lagar.

  Det lilla sydamerikanska landet har hamnat i konflikt med USA på grund av sin cannabislagstiftning. Flera amerikanska banker hotar att stänga ner apotekens bankkonton, eftersom landets lagar förbjuder dem att hantera pengar från narkotikahandel.

 • Milton Rodriguez och Carlos Noveira i cellen.

  Experimentfängelset Punta de Rieles i Montevideo i Uruguay är en anstalt som lätt kan misstas för vara ett vanligt bostadsområde. Här får de intagna röra sig fritt, ha mobiltelefon och till och med driva företag. Det så kallade öppna fängelset invigdes 2011 och hittills har experimentet lett till goda resultat, som kraftigt minskad återfallsbrottslighet och nästintill inget våld på fängelset. Reportage av Emiliano Strauss.

  Uppföljande samtal med Lotten Collin, korrespondent.

 • Sofia Enocsson Rito kom på sjätte plats i sin grupp. Pappa Julio Rito som flydde Uruguay under militärdiktaturen är mycket stolt över att dottern tävlar för hans hemland.

  I helgen inleddes OS-tävlingarna i Rio de Janeiro med flera svenska medaljer. Emma Johansson cyklade hem ett silver och Sarah Sjöström tog guld i fjärilssim. Men det fanns en svenska som tävlade igår kväll utan att dyka upp i listorna över svenska medaljchanser: Sofia Enocsson Rito, som tävlar i tyngdlyftning, men inte för Sverige utan för Uruguay, ett land hennes pappa flydde ifrån under militärdiktaturen.

 • En fånge i sin cell skyler sitt ansikte. Arkivbild från 2006. Foto: Scanpix
  Uruguay.

  USA har släppt sex fångar från det mycket kritiserade Guantánamobasen på sydöstra Kuba. Så många fångar har inte släppts samtidigt sedan år 2009. Gruppen består av fyra syrier, en tunisier och en palestinier. De har flugits till Uruguay där de nu välkomnas att starta ett nytt liv av landets avgående president José Mujica. USAs President Barack Obama lovade för sex år sedan att Guantánamobasen ska stängas, men fortfarande finns 136 fångar kvar. Samtal med Sveriges Radios utrikeskorrenspondenter Lotten Collin i Latinamerika och Inger Arenander i Washington.

 • Om ett bett som är det stora samtalsämnet i fotbollsvärlden. Uruguay tog sig vidare till åttondelsfinal i Fotbolls-VM i går kväll, genom att besegra Italien med 1-0. Även om det lilla sydamerikanska laget lyckades besegra storfavoriterna Italien är det nåt alltså nåt helt annat som det pratas nu efteråt. Under matchen bet nämligen Uruguys stjärna Luis Suárez en italiensk försvarare. Samtal med Gustav Lannmark, radiosporten, Sveriges Radio.

 • Uruguay möter England i sin andra VM-match ikväll. Bägge lagen har förlorat varsin match och måste antagligen vinna för att gå vidare från gruppspelet. Många tror mest på England, men faktum är att Uruguay har en imponerande fotbollshistoria. Det lilla landet med bara tre miljoner invånare har flera gånger slagit mycket större och mäktigare fotbollsnationer. Vår Latinamerikakorrespondent Lotten Collin reste till Fortaleza för att försöka hitta en förklaring.

 • Ekonomin stod i fokus när veckans toppmöte för Latinamerika och Karibien som hållits på Kuba avslutades i går. Det faktum att USA:s centralbank nu begränsar sina stimulansåtgärder påverkar många länder svårt, något som flera ledare i regionen betonade.

 • Senaten i Uruguay röstade i går för att legalisera odling och försäljning av marijuana och hasch. Lagen som redan gått igenom landets underhus börjar gälla om fyra månader. För aktivister i Uruguay är beslutet att legalisera cannabis något som andra länder i Latinamerika borde ta efter.

 • Uruguay blir det första landet i världen där staten får monopol på produktion och försäljning av marijuana. Ett experiment som noga kommer att följas av länder som diskuterar narkotikaliberalisering.

 • Om några veckor är det inte längre brottsligt att framställa eller sälja cannabis i Uruguay. Samtidigt pågår diskussioner över hela den sydamerikanska kontinenten om att legalisera hela eller delar av narkotikahandeln. Många länder anser att förbudspolitiken har haft motsatt verkan- knarkkartellerna har vuxit i styrka och i Colombia, Brasilien och Mexiko har tusentals dött i kriget mot narkotikan. Sveriges Radios Sydamerikakorrespondent Lotten Collin reste till Uruguays huvudstad Montevideo för att ta reda på varför just Uruguay går i bräschen för en ny narkotikapolitik.

 • Om förbudspolitik, haschromantik och knarkkrig i Latinamerika och på Hisingen. Medan allt fler länder väljer att legalisera marijuana ligger den svenska restriktiva politiken fast. Men hur går det egentligen med vår dröm om ett narkotikafritt samhälle? Hör röster från Mexiko City, Montevideo och Göteborg om möjliga vägval i kampen mot narkotikan.

 • Förhandlingarna mellan Argentina och Uruguay har brutit samman. I flera dagar har ländernas presidenter försökt komma överens om vilka utsläppsnivåer som ska gälla för ett finskt pappersbruk som ligger i Uruguay, precis vid floden som gränsar till Argentina.