Sofie Woge som visar upp sin prototyp till en robothandske
1 av 2
Sofie Woge som visar upp sin prototyp till en robothandske. Foto: David Rasmussen/Sveriges Radio
Cobot från företaget Universal Robots.
2 av 2
Cobot från företaget Universal Robots. Foto: David Rasmussen/Sveriges Radio

Robotar i Odense

7:29 min
  • Danska Odense är kanske mest känt för stadens stora son, sagoförfattaen H.C. Andersen.
  • Men på kort tid har Danmarks tredje stad blivit Nordens robothuvudstad.
  • Hör reportage av Ekots korrespondent, David Rasmusson.

I ett hörn surrar en drönare och runt om i den lite röriga lokalen samlas datorer, verktyg, människor men framförallt robotar.

Vi är på Forskarbyn vid Syddansk Universitet, hjärtat av Robo-Valley i Odense. Här på startup-huben får utvecklare stöd så att de kan gå från idé till en färdig prototyp. Svenska Sofie Woge har varit här i över ett år och trär på sig sin prototyp.

Den enklaste förklaringen är att det är en robothandske. Det är ett hjälpmedel för personer som förlorat sin greppstyrka efter kanske en olycka eller efter att ha fått reumatism. Med hjälp av den här handsken får de sin greppförmåga tillbaka, säger hon.

Att just Odense blivit ett center är ingen slump berättar Mikkel Christoffersen affärschef vid paraplyorganisationen Odense Robotics.

– Allt började för över 30 år sedan. Ett av världens största rederier, Maersk, var på jakt efter svets- och målarrobotar till sitt skeppsvarv här i Odense och startade ett samarbete med universitetet, säger Mikkel Christoffersen.

Skeppsvarvet är borta, men robotindustrin har blomstrat. Särskilt de senaste åren har utvecklingen varit kraftig och här arbetar nu över 3,200 människor i 120 olika företag med att utveckla och tillverka robotar i vad som på kort tid blivit Europas största robotkluster.

– Det finns starka robotföretag på andra ställen i Europa, men den här typen av kluster ser man annars mest i USA och Japan, säger Mikkel Christoffersen

Och att ha många företag, utbildningar och forskning samlat ger fördelar menar han.

– Till exempel så uppger 85 procent av företagen att det är lätt att hitta samarbetspartners här i Odense, säger Mikkel Christoffersen.

Från 2015 till 2017 ökade antalet anställda inom klustret med nästan 1000 personer, men den snabba utvecklingen har också lett till växtvärk. 78 procent av företagen uppger att ha svårt att rekrytera kompetent personal.

Några kilometer från Forskarbyn ligger flaggskeppet i Robo-Valley, Universal robots. Nordeuropachefen Per Kloster visar företagets storsäljare coboten, en robot som är specialiserad för att arbeta sida vid sida med människor i tillverkningsindustrin

– Det är en flexibel robot som kan användas på till exempel en mekanisk verkstad. Vi har specialiserat oss på Robotar till små och mellanstora företag, företag som kanske inte tror att de kan dra nytta av robotar, säger Per Kloster.

Universal Robots grundades 2005 och för några år sedan köptes företaget av amerikanska Terdyne för 1,9 miljarder danska kronor. Nu ligger den årliga omsättningen på över en miljard kronor och man har 490 anställda. Företaget har planer på att anställa nästan 200 personer till bara i år, men konkurrensen är hård.

– Det kommer krävas en enorm tillväxt av kompetenta medarbetare och de är svåra att hitta. Vi har bara börjat att se det, ser vi framåt så kommer tillgången till människor vara en stor sak, säger Per Kloster.

Det är särskilt brist på robotingenjörer och andra personer med teknisk utbildning. De som utbildas här i Danmark räcker långt ifrån för att täcka behoven och företagen arbetar nu med att rekrytera från hela världen. Universal Robots har till exempel startat upp filialer, den senaste i Boston i USA, för att lättare kunna rekrytera talanger i deras hemländer.

Men rekryteringsproblemen till trots så förväntas Robo-Valley att växa ytterligare säger Mikkel Christoffersen vid Odense Robotics.

– Vi har en vision om att Odense kommer vara en av de ledande krafterna bakom den nästa industriella revolutionen som handlar om att automatisera de små- och mellanstora företagen, säger Mikkel Christoffersen.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista