Georg Soros, grundare och ordförande i Open Society Foundation på EU:s högkvarter i Bryssel i April 2017.
Georg Soros, grundare och ordförande i Open Society Foundation på EU:s högkvarter i Bryssel i April 2017. Foto: Olivier Hoslet

Ungern dras inför EU-domstolen

Konflikten mellan EU och Ungern trappas upp ytterligare
1:16 min

EU-kommissionen beslutade i dag att dra Ungern inför EU-domstolen på grund av landets nya tuffa lagar riktade mot miljardären och filantropen George Soros.

Den ungerska regeringen har under hösten drivit en landsomfattande kampanj riktad mot den ungersk-amerikanske miljardären George Soros och hans påstådda positiva inställning till invandring.

Soros finansierar bland anat det ansedda Centraleuropeiska universitetet i Budapest och en lång rad frivilligorganisationer som jobbar med mänskliga rättigheter och mot korruption.

Tidigare i år klubbades två nya lagar, en lag som begränsar utländska universitets möjligheter att verka i Ungern, och en som inför restriktioner när det gäller utländsk finansiering av icke-statliga organisationer. Lagarna som mötts av hård internationell kritik, har setts som ett försök att tysta oppositionen.

EU har länge varnat för att Ungern under premiärminister Victor Orban nu går i en alltmer auktoritär riktning och dagens beslut att dra Ungern inför rätta innebär att konflikten mellan EU och Ungern  trappas upp ytterligare.

EU-kommissionen skriver in sin anmälan till domstolen att den nya ungerska utbildningslagen som gör det svårare för utländska universitet att verka i Ungern strider mot den fria rörligheten för tjänster och mot den fria etableringsrätten. Och lagen mot icke-statliga organisationer sägs vara disriminerande och strida not föreningsfriheten.

Om Ungerns fälls i EU-domstolen riskerar landet dryga böter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".