• I Malawi i södra afrika är nästan varannan flicka gift före 18 års ålder. Barnäktenskap är förbjudet, men fortfarande gifts flickor så unga som 12 år bort.

  • Den här veckan har radio och tv-programledaren Memory Mbewe besökt Sverige för att prata om flickor och kvinnors rättigheter.

  • Ekots reporter Maria Ridderstedts träffade Memory Mbewe.
 • Bara var tredje svensk känner till FN:s nyligen antagna mål för hållbar utveckling och ännu färre tror att huvudmålet - att utrota fattigdomen i världen till år 2030 - kommer att kunna uppfyllas. Det visar en Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av biståndsorganisationen We Effect.

 • man och tre barn sittandes på marken framför hydda

  Torkan och missväxten hotar många miljoner i sydöstra Afrika. Zimbabwe har utfärdat katastroftillstånd, och majsskörden i Sydafrika är så dålig att miljoner ton måste importeras dyrt. Unicef rapporterade nyligen att omkring en miljon barn hotas av svält i området. Malawi är drabbats absolut hårdast och är också det fattigaste. Omkring 2,5 miljoner av landets befolkning riskerar att gå hungriga om inte de får någon form av livsmedelshjälp och de akuta fallen av undernäring har ökat med hundra procent på två månader. Ekots korrespondent Richard Myrenberg har träffat några lantbrukare i landets södra del.

 • Malawis president Joyce Banda avskedade under torsdagen hela sin regering på 25 ministrar. Detta efter att regeringen anklagats för att ha förskingrat statliga medel.

 • Nya positiva tecken visar på en framgångsrik kamp mot aids i Afrika. För nya siffror visar att allt färre barn smittas av hiv, iallafall i vissa länder. Det handlar om en halvering av smittade barn i sju länder, bland annat Malawi, Sydafrika, Etiopien och Botswana och Zambia. Hör Pia Engstrand, regional rådgivare i HIV och aidsfrågor på svenska ambassaden i Zambias huvudstad Lusaka och Hans Rosling, professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet.

 • Smarta telefoner ska minska barnadödligheten i Afrika. Svenska forskare inleder nu ett projekt där sjukvårdspersonal på landsbygden i Malawi utrustas med smarta telefoner med medicinska manualer och lättare medicinsk mätutrustning för att snabbare och bättre ställa rätt diagnos.