• I Tyskland pågår sen en tid tillbaka en intensiv debatt om landet verkligen var huvudansvarigt för att det första världskriget inleddes för hundra år sedan. Debatten startade efter att en ny bok av cambrigdeprofessorn Christopher Clark kom ut förra året, som menar att Tyskland inte ensamt var ansvarigt till krigsutbrottet. Reportage av Daniel Alling.

 • I den tyska huvudstaden Berlin kommer senare i vår en folkomröstning avgöra framtiden för den berömda nedlagda flygplatsen Tempelhof. Staden Berlin vill bland annat bygga bostäder och ett nytt storbibliotek på en del av flygfältet, som idag används som en park. Men en grupp invånare i kvarteren runt flygplatsen har bestämt sig för att stoppa planerna, de vill att den historiska platsen ska få förbli som den är och att Berlins bostads- och gentrifieringsproblem måste kunna lösas på ett annat sätt.

  Reportage av Daniel Alling kl 6.25

 • Stadsdelen Neukölln i Berlin har på senare år seglat upp som den hippaste av alla i den tyska huvudstaden, efter att länge ha varit dominerat av t ex arbetslöshet och fattigdom. Förändringen eller den så kallade gentrifieringen, med stigande hyror och nyinflyttning av rikare personer i Neukölln, har nu gått så långt att vissa av de som kom dit för knappt 10 år sedan har tröttnat. Vår Berlinkorrespondent Daniel Alling har tillbringat några dagar i Neukölln där debatten om Berlins framtid går hög.

 • På söndag folkomröstar schweizarna om invandringen till landet ännu en gång. Den här gången vill högerpartiet SVP med iniativet "stoppa massinvandringen" se till att Schweiz avtal med EU om fri rörlighet till och från landet omförhandlas för att få ner antalet nya invandrare, inte minst från  EU-länderna. Valdeltagandet väntas bli ovanligt högt och motståndarna hävdar att ett Ja i omröstningen skulle få katastrofala följder bl a för den schweiziska ekonomin. Och det är ovanligt höga tongångar på debatten i alplandet den här gången. Reporter Daniel Alling.

 • I dag började den 80:e dagen i av de största rättegångarna i den moderna tyska historien. Det handlar om NSU-rättegången. Den 39-årige nynazisten Beate Schäpe är åtalad för en rasistiskt motiverad mordserie på invandrare, som hon och hennes två numera döda kumpaner ska ha begått runtom i Tyskland i början av 2000-talet. NSU-historien chockade Tyskland, inte minst eftersom polis och andra myndigheter hade vägrat utreda rasistiska motiv bakom dåden. Men frågan om eventuella kumpaner inom polisen kommer inte klargöras under rättgången i Munchen, där dom dagliga dramatiska fångtransporterna blivit vardag. Reportage av Daniel Alling.

 • En försiktig trend börjar bli synlig i Tyskland. Nämligen att allt fler äldre människor som behöver komma in på sjukhem flyttar till sjukhem i grannlandet Polen. Flera entreprenörer i t ex Tyskland ser en stor affärspotential på det här området och just nu byggs eller planeras flera nya privata sjukhem i Polen nära den tyska gränsen för att möta en marknad som många tror kan bli stor i framtiden. Vår korrespondent Daniel Alling har tagit sig en titt på fenomenet och besökte först ett sjukhem precis på andra sidan den polska gränsen.

 • I Polen hotas det legendatiska skeppsvarvet i Gdansk av konkurs. Varvet där fackföreningsrörelsen Soldaritet bildades och blev en symbol för hela den förändring av Östeuropa som ledde till kommunismens och Berlinmurens fall 1989. Reportage av Daniel Alling, Sveriges Radios Tysklandskorrespondent.

 • I år är det 25 år sedan de första halvfria valen i Polen 1989. Val som tvingades fram efter den kamp som började 1980 på det berömda skeppsvarvet i Gdansk under ledning av den dåvarande elektrikern Lech Walesa. Senare blev han president i Polen och fick Nobels fredspris. Men idag lyser inte hjälteglorian lika starkt. Vår korrespondent Daniel Alling har träffat honom i hemstaden.

 • Tysklands näst största stad Hamburg skakas sedan några veckor av motsättningar mellan polis och - vissa militianta - vänstergrupper. Konflikten handlar bland annat om vad som ska hända med det sedan 25 år tillbaka ockuperade kulturcentrat Rote Flora mitt i ett av Hamburgs mest populära bostads och nöjeskvarter. Men flera andra konflikter i stan väcker också starka känslor. Reportage av Daniel Alling.

 • I Östra Tyskland har svenska Vattenfall sen många år tillbaka bedrivit en omfattande brunkolsverksamhet. Det statliga svenska företaget vill göra en rejäl utbyggnad av ett av företagets stora brunkolsbrott i området. Den här veckan pågår den andra offentliga hearingen i frågan och känslorna för och emot Vattenfalls planer är mycket starka i området. Inte minst eftersom den planerade utbyggnaden kommer att göra att åtminstone 800 personer behöver flytta och en hel by kommer behöva förstöras. Miljöorganisationer hävdar också att Vattenfalls planer är helt onödiga, de menar att kolen i det planerade dagbrottet inte längre behövs för att täcka det tyska energibehovet i framtiden. Vår korrespondent Daniel Alling har rest i området. 16-timmen

 • I Tyskland sprider sig en doft av glühwein och brända mandlar när julmarknaderna nu öppnar runtom i landet. Marknaderna är en månghundraårig tradition som kanske aldrig firats så intensivt som nu, bara i Berlin finns ett 60-tal olika julmarknader. Sveriges Radios korrespondent Daniel Alling har minglat med tindrande tyskar för att titta närmare på fenomenet Weihnachtsmarkt.

 • I Tyskland går koalitionsförhandlingarna mellan Angela Merkels Kristdemokrater och Socialdemokraterna in i sitt slutskede. Om allt går enligt Merkels planer ska de båda stora partierna regera ihop, för tredje gången under efterkrigstiden.  
  Men även om kombinationen verkar populär bland väljarna finns det många, särskilt inom SPD, som är skeptiskt till att regera ihop med fienden igen. Daniel Alling rapporterar.

 • Den gångna helgen har gått i de starka känslornas tecken i Tyskland och särskilt i huvudstaden Berlin. Igår kväll avslutades en särskild satsning som pågått hela året, som har markerat flera av nazisternas mest avskyvärda dåd sen de tog makten för i år 80 år sen. Men 9 november är också ett datum laddat med mer än nazistiska illgärningar och då ofta med utgångspunkt i huvudstaden Berlin. Reportage av Sveriges Radios Tysklandskorrespondent Daniel Alling.

 • I helgen är det 75 år sedan kristallnatten, nazisternas attacker mot judiska inrättning kvällen och natten mellan den nionde och tionde november 1938. Det var startskottet till det som såmåningom kom att bli förintelsen av bland annat 6 miljoner judar. I Tyskland minns man händelserna med många ceremonier och utställningar under helgen. Och inför årets minnesceremonier har också nya uppgifter framkommit om det attentat i Paris, som blev Hitlers förevändning, för att släppa fram de allra mörkaste krafterna Hör författare och tidsvittnen i Daniel Allings reportage från Berlin.