Nils Horner. Sveriges Radios korrespondent Asien. Utrikeskorrespondent. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Nils Horners reportage

Sveriges Radios korrespondent Nils Horner dödades på öppen gata, i Kabul 11 mars 2014.

Följ vår rapportering om mordet på Nils Horner

Lyssnarnas minnen av Nils Horner

Nils Horners rapportering: Nyhetsrapportering  Bilder  Krönikor

 • Nils Horner på plats under valet i Afghanistan 2009. Foto: Sveriges Radio.
  Här har vi samlat några av alla de reportage Sveriges Radio har sänt av Nils Horner genom åren. Vi får följa med till Bagdad en tid efter att Saddam Husseins regim fallit, till Burma och konflikten mellan buddhister och muslimer, Pakistan efter den stora jordbävningen, Kabul en tid efter att Talibanerna tvingats bort, Fukushima ett år efter flodvågskatastrofen och till Abbottabad ett par dagar efter att Usama bin Ladin dödats av amerikanska specialstyrkor.
 • Minns ni den sydkoreanske stamcellsforskaren dr Hwang Woo-suk? Han som blev världsberömd för att han bland annat blev först med att klona en hund. När han tillkännagav att han lyckats klona mänskliga embyron och odla stamceller från dem var det en världssensation. Hans upptäckter gav hopp om att bota svåra sjukdomar. Han hyllade som en Nationens hjälte i Sydkorea. Men så avslöjades han som fuskare och karriären slogs i spillror. Nu, åtta år senare, kan han vara på väg att komma tillbaka i forskningsvärlden. Och vår Asien-korrespondent Nils Horner har fått den första längre intervjun med honom efter skandalen.

  Klicka på artikeln för att se fler av Nils Horners bilder från dr Hwang Woo-suks laboratorium med bland annat klonade hundar

 • Känslofyllda scener väntas utspelas i ett nordkoreanskt hotell från i morgon, torsdag, när ett par hundra nord- och sydkoreaner ska återförenas tillfälligt. Vår korrespondent Nils Horner befinner sig i sydkoreanska staden Sokcho där han träffat förväntansfulla sydkoreanska åldringar som i dag samlats där för att förbereda sig att möta syskon och barn de separerades ifrån för över 60 år sedan.

 • Drygt tre månader efter supertyfonen som drabbade filippinska Tacloban är vår Asien-korrespondent Nils Horner tillbaka i staden. Inte mycket återuppbyggnad har börjat, tusentals familjer sover fortfarande i tält. Men det spirar också en obändig vilja hos många att försöka bygga upp sina liv igen. Musikern och filmaren Trox Salazar är en tacloban-bo som försöker ta musiken till hjälp. Hans låt "Bangon Tacloban", eller Res dig Tacloban, har blivit en hit.

  Reportage av Nils Horner, Asien-korrespondent.

 • Det ska hållas parlamentsval i Indien senare i år. I dag träffade amerikanska ambassadören i Indien landets oppositionsledare Narendra Modi, i Modis hemstat Gujarat. Mötet, där ambassadören Nancy Powell fick blommor av Modi, skedde trots att USA i flera år hållit Modi på avstånd och vägrat honom visum med hänvisning till hans roll vid en massaker på muslimer.
  Men USA verkar nu göra en u-sväng, kanske för att Modis hindunationalistiska parti BJP leder stort i opinionsmätningarna inför valet i maj. Och den kontroversielle Narendra Modi kan mycket väl bli näste ledare för världens största demokrati.

  Reportage från Indien av vår Asienkorrespondent Nils Horner.

 • I Indien har många i den lägsta kasten, daliterna, tröttnat på att deras villkor inte blir bättre. För trots att diskriminering är förbjuden, och trots att myndigheterna prövar kvotering till skolplatser och statliga jobb så sitter många indier av låg kast fast i fattigdom och misär. Och nu höjs röster bland daliterna,  som hävdar att kaptalism och entrepenörskap är den bästa vägen till rättvisa för dem. Reportage av Nils Horner.

 • Indiske antikorruptionsaktivisten Arvind Kejriwal må ha valts till New Delhis högste ledare, motsvarande guvernör. Men i natt sov han på trottoaren, och lovar att fortsätta en ovanlig och kaotisk demonstration i regeringshögkvarteren. Kritiker säger att Kejriwal, vars parti tänker försöker vinna det nationella valet senare i år, borde sluta agera som aktivist och i stället fokusera på att styra New Delhi.

  Reportage av vår Asien-korrespondent Nils Horner.

  Hör också Nils Horner direkt från New Delhi i ett samtal om chefsministern i New Delhi, Arvind Kejriwal och det kommande valet i Indien senare i vår.

 • I Hongkong visar sig separatisterna allt öppnare -  en del av dem viftar med brittiska kolonialflaggor vid demonstrationer, till Pekings extrema förtret. Självständighet är förstås i dagsläget orealistiskt, men en stor del av Hong Kongs befolkning är i växande grad missnöjda med sakernas tillstånd. Reportage av Nils Horner.

    • Sydkorea ser med växande oro på vad som pågår i slutna grannen Nordkorea, efter den överraskande avrättningen av landets andreman. Det finns oro för instabilitet och att Nord plötsligt ska attackera, som det gjorde senast 2010. Ansvar för att Sydkoreas ledare ska få förvarning om instabilitet i Nord eller stundande anfall har underättelsetjänsten NIS. Vår korrespondent Nils Horner har träffat NIS tidigare vicechef Yeom Don-Jay. • Söndag 17 november 2013 med Sara Stenholm

  I det tyfondrabbade Filippinerna går räddningsarbetet långsamt. Det är brist på nästan allt i staden Tacloban och svarta liksäckar ligger uppradade längs vägarna. Vår Asienkorrespondent Nils Horner har besökt en kyrka i det katastrofdrabbade området dit många sökt sig för att ta hand om de sorger som drabbat dem.

 • Studio Ett onsdag 9 oktober

  I Japan har det gått två och ett halvt år efter jordbävningen och tsunamin som ödelade stora delar av nordöstra landet och som orsakade haveriet vid Fukushima-kärnkraftverket. Vår korrespondent Nils Horner har besökt "strålzonen" närmast reaktorerna, en zon som evakuerats av de flesta invånare. Men några människor väljer att stanna kvar trots hög strålning. En av dem är Masami Yoshizawa, en bonde som vigt sitt liv åt att låta strålskadade kor leva.

 • Flyktingfrågan är het inför valet i Australien i morgon Lördag. Båda de två stora partierna som slåss om makten, har lovat att stoppa flyktingbåtarna som söker sig mot Australien. De asylsökande som nyligen lyckats ta sig till landet hålls antingen i särskilda läger eller tillåts leva fritt, men får inte lov att arbeta. Frågan är om Australien lever upp till sina humanitära åtaganden? Sveriges Radios korrespondent har träffat flyktingar, politiker och experter. Reportage av Nils Horner.

 • För några veckor sedan genomfördes ett våldsamt självmordsattentat mot en FN-organisation i Kabul. Vår Asienkorrespondent Nils Horner har träffat de som överlevde attacken och poliserna som genomförde en hjältemodig räddningsaktion.

    

 • I Burma sitter runt 80 000 medlemmar av minoriteten rohingya kvar i primitiva flyktingläger, nästan ett år efter att de attackerats av buddhistiska mobbar. De är förbjudna att lämna lägren och återvända hem. Många känner hopplöshet och förtvivlan, och åtskilliga försöker sig på en riskabel flykt i bräckliga fiskebåtar. De drömmer om att kunna få jobb i exempelvis Malaysia. Hör Nils Horners reportage.

 • Sex, lögner, videotejp och permanent bläck som ändå går att tvätta bort. Det är några av ingredienserna inför söndagens val i Malaysia. För första gången verkar oppositionen ha en chans att besegra partiet som styrt landet i 56 år. Vår korrespondent Nils Horner har träffat landets mest kända kvinnliga politiker, vars motståndare hotar släppa en sexvideo med henne. Möt också den etniskt indiske politikern som är lojal med Malaysias styrande och som hoppas få malajer och etniska kineser att rösta på honom också. 17-timmen