• Varför kan norska fiskare men inte vi?

  Gustaf Almqvist, forskare i fiskekologi och fiskerifrågor vid Östersjöcentrum på Stockholms universitet, tycker det är bra att EU nu, sent om sider, inför flera av de metoder som Norge använt under lång tid för att skydda sina bestånd.

  – Till exempel att inte fiska för mycket på småfisk. Att lämna den fisken i sjön är att investera i framtiden.

 • Varför kan norska fiskare men inte vi?
  God fiskförvaltning en av förklaringarna.

  Torsken i Nordnorge frodas. Inte sedan förkrigstid har bestånden varit lika stora och välmående. Norge har sedan 1980-talet satsat stora resurser på fiskförvaltning, och forskare menar den satsningen nu ger utdelning.   

 • Långvarig och hållbar förvaltningsplan.

  Många fiskbestånd hotas av överfiske och miljöförändringar, men Nordnorge har tvärtom sett en rekordtillväxt av torsk. Bestånden har inte varit lika stora och välmående på 100 år, enligt norska forskare. Den norska modellen för fiskförvaltning är en del av förklaringen.

 • Foto:Agnes Faxén/SR
  Östersjöns dilemma

  Utsläppen av näringsämnen till Östersjön har minskat men allt är inte frid och fröjd för det. Stora mängder fosfor ligger bundet i bottensediment och i jordar på land, näringsämnen som frigörs och späder på övergödningen successivt.

  – Problemet med Östersjön är att den är så långsint, säger professor Fredrik Wulff, professor i marin systemekologi vid Stockholms universitet. Med det menar han att vattenutbytet är så långsamt att den fosfor som finns i havet stannar kvar där under en väldigt lång tid.

  Biokemisten Lena Viktorsson, också på Stockholms universitet säger att det är upp till oss människor att bestämma hur lång tid det kommer att ta för att förbättra miljösituationen i Östersjön.

  – Antingen väntar vi enbart på att utsläppsminskningarna ger effekt, något som kan ta 30-50 år. Eller så tar vi till tekniska hjälpmedel för att hindra  mer fosfor från att frigöras ifrån sedimenten, säger hon.

  Lyssna på diskussionen om vad saltvattensinbrottet som skedde i vintras kan få för effekter, och vilka tekniska möjligheter det finns för att komma tillrätta med situationen. Klicka antingen på ljudfilen ovan eller ladda ner den extra långa poddversionen till höger om denna artikel.

 • Östersjöns dilemma
  198 kubikkilometer syrerikt vatten sprider sig

  Östersjön fick i vintras ett av de största inflöden av syrerikt vatten på över 100 år. Forskare undersöker nu hur det känsliga innanhavet påverkas av syresättningen.

 • Östersjöns dilemma
  Tekniska idéer för ett levande hav

  Syrebristen i Östersjön är akut och nu krävs det tekniska lösningar för att minska utbredningen av döda bottnar och algblomning. Det menar vissa forskare som vill se mer drastiska metoder i kampen för att  ett friskt Östersjön.

 • Östersjöns dilemma
  Östersjön.

  I vinter har stora mängder syrerikt vatten har flödat in till Östersjön. Nu varnar forskare att det kan leda till kraftiga algblomningar.

 • Att drunkna i gödsel

  Vad sägs om att drunkna i hönsgödsel under en tur i skogen? Ja det kan låta som en absurd tanke men det var faktiskt något som var nära att hända en person som vi ska träffa snart. Det handlar också om hur åkrar och fält dränks i hönsgödsel, vilket leder till att mycket stora mängder näringsämnen rinner ut i Östersjön och bidrar till övergödningen där. Men den här miljöbomben håller på att desarmeras med hjälp av stora filter som ska installeras i området, och som ska hindra fosforn från att läcka ut till finska viken.

 • Att drunkna i gödsel
  Fosforfälla.

  Det svenska jordbruket står för omkring 44 procent av de årliga utsläppen på omkring 3300 ton fosfor  enligt Jordbruksverket. Nu tar lantbrukare till en ny metod för att minska åkrarnas fosforutsläpp.

 • Katja Broeg tittar i mikroskop
  Tandkräm hamnar i Östersjön.

  Skrubbkrämer, tandkräm och deodoranter. Det är några av de produkter i badrumshyllan som kan innehålla mikroplast. En ny studie visar nu att uppemåt 40 ton mikroplast från enbart hygienartiklar släpps ut i Östersjön varje år.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista