1 av 3
Professor Józef Pacyna NILU.
2 av 3
Lesley Sloss IEA Clean Coal Centre
3 av 3
Chaité kokas på stenkol i Kolkata Indien.

Hälften av de globala kolutsläppen missas

1:55 min

Allt fler länder inför regler för att minska hälso- och miljöfarliga utsläpp från kolkraftverk. EU har redan gjort det och nyligen också USA, Kanada och Kina. Men världen missar hälften av alla kolutsläpp genom att inte ställa reningskrav på koleldning i hushåll och mindre industrier. Det hävdar forskare vid en pågående vetenskaplig FN-konferens i Norge.

Koleldning ger inte bara koldioxidutsläpp och spär på växthuseffekten utan orsakar också många andra miljö- och hälsorisker. Drygt en fjärdedel av alla kvicksilverutsläpp globalt kommer till exempel från kolkraftverk. Nu inför allt fler länder reningskrav på de här stora anläggningarna, men missar ett lika stort kvicksilverutsläpp.

– I många länder i Öst- och Centraleuropa och Asien, använder människor den sämsta och billigaste sorten av kol för att värma sina hus och laga mat, påpekar Józef Pacyna vid Norska Institutet för Luftforskning som deltar i ett pågående expertmöte inom FN:s miljöprogram UNEP.

Kvicksilvret i röken färdas högt upp i atmosfären innan det regnar ned och ger höga kvicksilverhalter i fisk lite varstans. Kvinnor som får i sig för mycket kvicksilver under graviditeten får sen barn med lägre IQ och uppmärksamhetsstörningar visar flera studier. Om inget görs för att stoppa kvicksilverutsläppen kommer de att öka med 25 % till år 2020 visar Pacynas beräkningar.

Lesley Sloss som är miljöexpert inom det internationella energiorganet IEA, uppmanar världens ledare att stoppa även den giftiga röken från koleldning i hem och små industrier, som ännu inte fått någon uppmärksamhet i FN-förhandlingarna inför ett globalt avtal mot kvicksilverutsläpp nästa år.

– Det verkar som att industrianvändning och hemmaeldning av kol faller under radarn. Men för kommande generationer är det extremt viktigt att vi stoppar även de utsläppen nu, säger Lesley Sloss på IEA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista