• För två år sen förklarade Kinas premiärminister krig mot utsläpp. Särskilt mot de svåra luftföroreningarna i kinesiska storstäder som kostar mer än en och en halv miljon medborgare livet årligen. Globala hälsokorren reder ut kriget mot smogen.

 • Ren luft en födslorätt?

  Kina har bestämt sig för att kraftigt minska utsläppen ifrån industrin av miljöskäl, inte minst för att de höga luftföroreningarna blivit ett verkligt samhällsproblem i storstäderna. Men enligt forskningsledare Karl Hallding på Stockholm environment institute, så är miljöargumenten en förevändning för att omstrukturera industrin som idag står för en överproduktion av exempelvis stål och betong. Det finns inte längre efterfrågan på produkterna som tillverkas och Kina måste anpassa sig till verkligheten, de kinesiska politikerna kallar det för ”The new normal”. Ett tecken på att den här utvecklingen redan är igång är att användningen av kol i landet har minskat.

 • Nicaraguakanalen, räddning eller katastrof?

  Diskussionen och oron i Nicaragua kring kanalbygget är ett tydligt exempel på hur Kina gör ett stort avtryck på allt fler håll i världen, och på att det finns en särskild osäkerhet kring kinesiska aktörer där enskilda representanter och statliga kinesiska satsningar lätt blandas ihop. Det säger Marie Jürisoo, forskare på Stockholm Environment institute som studerar klimat- och energipolitik med särskilt fokus på Kina, och som följer Kinas ökande engagemang i andra länder. 

 • Miljöproblemen kring utvinningen av sällsynta jordartsmetaller i Kina har varit kända länge. Men det var först 2010 när landet minskade exporten som världen fick upp ögonen för problemet. Men då var det framförallt tillgången på metallerna som man oroade sig över. I Europa är idag politiker, forskare och företrädare för industrin överens om att vi behöver bli mer självförsörjande på mineral och metaller. I första hand handlar det om att säkra den fortsatta teknikutvecklingen och välfärden. Men det finns också de som tycker att det är viktigt av miljöskäl.

 • Återvinningen av så kallade sällsynta jordartsmetaller som bland annat används i elbilar, mobiltelefoner och lågenergilampor är i stort sett obefintlig. Men nu har forskare på Chalmers i Göteborg kommit ett steg närmare en lösning för att återvinna dem ur lysrör.

 • 2014 verkar bli det varmaste året sedan slutet av 1800-talet enligt preliminära siffror från Världsmeteorologiska organisationen (i slutet av januari vet vi säkert). FN kom med nya klimatrapporter och förnybar energi slog rekord. För skog, hav och utrotningshotade djur såg det dystert ut på många håll. Men flera storföretag satte miljömål som går betydligt längre än politiska avtal. Välkomna till Vetenskapsradion Klotets årskrönika.

 • 1 av 3
  2 av 3
  3 av 3

  På FN:s klimattoppmöte i New York förväntades ledare från mer än 120 länder lägga korten på bordet och berätta vad de ska göra för att stoppa den globala uppvärmningen. FN:s generealsekreterare hoppas att det här nu ska bana vägen för att ett klimatavtal skrivs under i Paris i december nästa år.

 • Framtidens bin

  Ett sätt att gynna bin och andra pollinerande insekter i stadsmiljö vore om man bygger hus som ger boplatser på fasaden åt vildbin. Den idén har Belatchew arkitekter just lanserat med nått man kallar "BuzzBuilding". Och inte nog med det, inuti finns en insektsfarm som ska ge mat åt Stockholmarna.

 • Hållbart mode

  Många av kläderna på galgarna i svenska klädbutiker är "made in China". Den jättelika tekoindustrin i Kina har förgiftat till exempel Gula floden som ger dricksvatten för hundratals miljoner människor så att matfiskarna innehåller höga halter tungmetaller och hormonstörande ämnen. Kommunistpartiet erkänner att det finns hundratals cancerbyar i landet som drabbats av farliga utsläpp och nu börjar kineserna tröttna på att offra sin hälsa för att vi ska kunna köpa tre t-shirtar och betala för två.

 • – Kina ska förklara krig mot miljöförstöringen, på samma sätt som landet tidigare gjort mot fattigdomen

  Det var ett av Kinas premiärminister Li Keqiangs huvudbudskap när han inledde den årliga folkkongressen idag. I veckan fick ett uttalande av professor He Dongxian vid China Agricultural University stor spridning då hon sa att ny forskning visar att smogen kan föra landet in i något som liknar en atomvinter, då växternas fotosyntes hämmas av bristen på solljus.

 • Filip Johnsson, professor i uthålliga energisystem på Chalmers tekniska högskola som forskar om CCS anser att tekniken behövs eftersom inte ens ett land som Norge låter sin olja och gas ligga kvar under havsbotten. Då kan man inte förvänta sig att Venezuela, Mongoliet, Ryssland, Kina eller Indien med enorma fossiltillgångar ska låta bli sina. Miljörörelsens argument att CCS blir ett alibi för att inte satsa på förnybart tror han inte på. Alla alternativ kommer att behövas för att klara klimatmålen anser Johnsson.

 • In i det sista diskuterades vilka som skulle få visa upp sig för president Barack Obama under besöket på KTH igår. I fredags trodde fortfarande den grupp på KTH som har världsrekordet i att blixtsnabbt dela upp vatten till syre och väte, att de skulle får berätta om sin forskning som handlar om konstgjord fotosyntes. Sen fick de höra att Volvo skulle ta deras plats istället. Men vi på Klotet tyckte det lät så intressant att vi ändå bad doktoranderna Lei Wang från Kina och Quentin Daniel från Frankrike visa i sitt labb hur de kan splittra vatten lika snabbt som en blomma och öppna vägen att fånga solenergi lika effektivt som gröna blad.

 • För två veckor sen så lade EU-kommissionen 12 % i strafftull på kinesiska solpaneler och i slutet av sommaren hotar man med att höja till 48 % om inte Kina slutar subventionera sin industri. Kina kontrade och hotar med strafftullar på europeiska viner. Handelskonflikten gäller 400 000 jobb i Kina och 25 000 i Europa och klimatmålen dessutom.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista